Sunday 30 November 2014

Ο Πάπας στο «πιο προκλητικό του ταξίδι»

Ο Πάπας στο «πιο προκλητικό του ταξίδι»

16:02
Opening quote
Τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία ξεκινά από σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, στο πλαίσιο του οποίου θα δει τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία ξεκινά από σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, στο πλαίσιο του οποίου θα δει τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Κατά την παραμονή του στη χώρα, ο Ποντίφικας θα επισκεφθεί συμβολικούς τόπους, όπως την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.
Αμέσως μετά την άφιξή του στην Άγκυρα το απόγευμα της Παρασκευής, ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί το μαυσωλείο του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας και στη συνέχεια θα συναντηθεί με το πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκορμέζ. Το ουσιαστικό μέρος της επίσκεψής του αφορά την Κωνσταντινούπολη, όπου η επίσκεψη θα αφιερωθεί στις σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την μικρή καθολική κοινότητα. O Πάπας και ο Πατριάρχης θα συναντηθούν σε μια προσπάθεια να σφυρηλατήσουν στενότερους δεσμούς μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας και να προωθήσουν τον διαθρησκευτικό διάλογο στην εμπόλεμη Μέση Ανατολή. Αναμένεται να απευθύνουν από κοινού εκκλήσεις για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για θρησκευτική ελευθερία, τη στιγμή που αυξάνεται ο φόβος για εξαφάνιση του χριστιανισμού στον τόπο γέννησής του, τη Μέση Ανατολή. Ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου δήλωσε ότι ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ενδέχεται να προσευχηθεί στην Αγια-Σοφιά. «Μία τέτοια κίνηση μπορεί να δυσαρεστήσει κάποιους μουσουλμάνους, που θα ήθελαν να ξαναδούν την Αγία Σοφία να λειτουργεί ως τέμενος», όπως αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο του Βατικανού I.Media, δεν αποκλείονται εκπλήξεις εκτός του προγράμματος που έχει ανακοινωθεί, όπως συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με Ιρακινούς και Σύρους πρόσφυγες. Μια τέτοια κίνηση θεωρείται αναμενόμενη μετά την έκφραση της επιθυμίας του το καλοκαίρι να υποστηρίξει στο ιρακινό Κουρδιστάν τις κοινότητες των καθολικών και των ορθόδοξων χριστιανών που εγκατέλειψαν τις εστίες τους διωγμένοι από την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το Βατικανό θέλει να αποφύγει την πολιτική εκμετάλλευση μίας τέτοιας συνάντησης με πρόσφυγες, τη στιγμή που η Άγκυρα διαδραματίζει έναν πολύπλοκο ρόλο στη συριακή σύρραξη: η Τουρκία συνεργάζεται με τον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν θέλει να παίξει το παιγνίδι των Κούρδων.
Πρόκειται για την τέταρτη φορά στην Ιστορία που Πάπας επισκέπτεται τη μουσουλμανική Τουρκία. Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί είναι δρακόντεια, εξαιτίας της έκρηξης της ισλαμικής επιθετικότητας κατά της Δύσης. Ο Πάπας, παρεμπιπτόντως, θα είναι ο πρώτος ξένος επίσημος που θα φιλοξενηθεί στο πολυτελές παλάτι των 1.000 δωματίων του Ερντογάν.

No comments:

Post a Comment