Οικονομία
Διαβατήριο δουλειάς η αναγνώριση πτυχίου
Η αναγνώριση των ξένων πτυχίων στη Γερμανία αποτελεί εφαλτήριο για την εύρεση καλύτερης θέσης εργασίας και υψηλότερου εισοδήματος. Από τη διαδικασία επωφελούνται και οι εργοδότες. Ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολη.
Η αναγνώριση των ξένων τίτλων σπουδών στη Γερμανία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εύρεση καλύτερης εργασίας με υψηλότερες απολαβές. Αυτό επιβεβαιώνει και ο Στέφεν Ρούντολφ, μέλος του συμβουλίου εργαζομένων στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού Randstand. Η εταιρεία διατηρεί στη Γερμανία συμβόλαια με 50.000 εργαζομένους -το 45% εξ αυτών βοηθητικό προσωπικό- που απασχολούνται με συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ρούντολφ, «αν κατά την πρώτη γνωριμία και τη συνέντευξη διαπιστώσουμε ότι κάποιος που κάνει αίτηση έχει προσόντα και κρίνουμε ότι θα έπρεπε να αναγνωριστούν, συγκεντρώνουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να διεκπεραιώσουμε από κοινού τη διαδικασία αναγνώρισης. Η Randstand αναλαμβάνει τα έξοδα -300 έως 500 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση».
Ορισμένοι εργοδότες αναλαμβάνουν το κόστος αναγνώρισης
Το παράδειγμα της Randstand ακολουθούν στο μεταξύ και μικρότερες επιχειρήσεις, όπως η ηλεκτρολογική εταιρεία Horst Busch από το Αμβούργο, η οποία ανέλαβε τα έξοδα αναγνώρισης των πτυχίων για λογαριασμό τριών αλλοδαπών υπαλλήλων της, προκειμένου να μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα ως ηλεκτρολόγοι. Άλλωστε οι επιχειρήσεις χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό για ορισμένες εργασίες, επειδή σε διαφορετική περίπτωση οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να αρνηθούν την καταβολή αποζημιώσεων σε περίπτωση ζημίας.
Ιδιαίτερη προθυμία να αναλάβουν τα έξοδα αναγνώρισης πτυχίου των υποψήφιων εργαζομένων τους επιδεικνύουν νοσοκομεία και γηροκομεία, δεδομένου ότι ο τομέας των επαγγελμάτων υγείας πάσχει στη Γερμανία από σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Ωστόσο, δεν χρηματοδοτούν όλοι οι εργοδότες τη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων. Η πληρωμή των εξόδων από τους ίδιους τους εργαζομένους δεν παρέχει εγγυήσεις για επαγγελματική αναβάθμιση, ωστόσο, όπως δείχνει έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Έρευνας (IAB), η πλήρης αναγνώριση μειώνει κατά ένα τρίτο την πιθανότητα απασχόλησης ενός υποψηφίου σε θέση υποδεέστερη των προσόντων του και αυξάνει το εισόδημα κατά περισσότερο του ενός τετάρτου.
Η αναγνώριση δεν είναι πάντα απλή υπόθεση
Στο μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τους πόρους για συμβουλευτικές υπηρεσίες, μαθήματα γλώσσας και μετεκπαίδευσης με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Όπως επισημαίνει η Μαρί-Λουίζ Βεντέρν, υπεύθυνη για την αναγνώριση ξένων τίτλων εξειδίκευσης στο γερμανικό υπουργείο Παιδείας, και οι εργοδότες θα μπορούσαν να πάρουν πρωτοβουλίες, χρηματοδοτώντας για παράδειγμα την πρόσθετη εκπαίδευση ή εξειδίκευση των νυν αλλά και των υποψηφίων υπαλλήλων τους.
Πάντως η διαδικασία αναγνώρισης ενός ξένου τίτλου σπουδών στη Γερμανία ενδέχεται σε πολλές περιπτώσεις να εμφανίσει ασάφειες και περιπλοκές. Αυτό αποδεικνύει και η περίπτωση της Ευγενίας Τολιάρου, που σπούδασε Ειδική Αγωγή στη Σκωτία. Όπως λέει η ίδια, «όλοι μου είπαν ότι υπάρχουν ελλείψεις στον τομέα των επαγγελμάτων που ασχολούνται με άτομα με ειδικές ανάγκες και έτσι σκέφτηκα ότι θα ήταν εύκολο να βρω δουλειά». Παρότι βρίσκεται στη Γερμανία εδώ και ένα χρόνο οι προσδοκίες της να εργαστεί σε κάποιο σχολείο για παιδιά με αναπηρίες δεν έχουν εκπληρωθεί μέχρι στιγμής.
Matilda Jordanova-Duda / Άρης Καλτιριμτζής dw de
No comments:
Post a Comment