«Θέλαμε Ευρώπη, εκείνη δεν μας θέλει»
Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε το ειρηνικό κίνημα αλλαγής στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαιντάν) του Κιέβου. Στη συνέχεια βάφτηκε στο αίμα. Από τους πρωτεργάτες ο Μ. Ναγέμ εκφράζει την απογοήτευσή του για την ΕΕ.
Εκείνη η ημέρα ξεκίνησε ειρηνικά με μια έκκληση του δημοσιογράφου Μουσταφά Ναγέμ, σήμερα βουλευτή, και άλλων μέσω του facebook. «Φέρτε ομπρέλες, καφέ, τσάι, καλή διάθεση και φίλους στην πλατεία Μαιντάν». Λίγες ώρες πριν η ουκρανική κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς έκανε πισωγύρισμα και δεν υπέγραψε τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ υπό την πίεση του Κρεμλίνου. Η συνέχεια είναι γνωστή. Η ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετετράπη σε εξέγερση, ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, νεκροί και τραυματίες με κατάληξη μήνες αργότερα την ανατροπή και φυγή του προέδρου Γιανουκόβιτς από τη χώρα.
Υψηλό το τίμημα
«Ήταν μια κίνηση διαμαρτυρίας, αλλά όχι έκκληση σε επανάσταση», θυμάται ο Μουσταφά Ναγέμ. «Η έκκλησή μου απευθύνονταν σε αυτούς που διαβάζουν ειδήσεις στο facebook, σε φίλους και συναδέλφους μου. Οι πολιτικοί δε πίστευαν, ότι θα έρχονταν κόσμος, αλλά ήρθε. Ήδη τα μεσάνυχτα βρίσκονταν πάνω από 1000 άτομα στην πλατεία Μαιντάν».
Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της ιστορίας. Σήμερα επικεφαλής της χώρας βρίσκεται ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος, ο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Με την εκλογή νέου κοινοβουλίου η πολιτική αλλαγή επισφραγίστηκε. Βέβαια το τίμημα ήταν υψηλό. Η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε στη Ρωσία και στην Α. Ουκρανία, στο Ντόνετσκ και στο Λουχάνσκ έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες στον εμφύλιο που ακολούθησε. Η «επανάσταση αξιοπρέπειας», όπως χαρακτηρίστηκε, άλλαξε ριζικά τη δεύτερη σε μέγεθος χώρα της Ευρώπης.
Απογοητευμένος από την Ευρώπη
«Δυστυχώς ακολούθησε πόλεμος», λέει ο Μουσταφά Ναγέμ, «όλα όσα έγιναν ήταν απότοκο αυτού του πολέμου. Νομίζω ότι το κίνημα στο Μαιντάν ενεργοποίησε πολλούς ανθρώπους, που ήθελαν κάτι να αλλάξουν σε αυτήν τη χώρα. Τώρα βρίσκονται στην πολιτική. Ελπίζω να έχουν επιτυχία και να κάνουν το παν για να μην χάσουμε την ενέργεια που ξεπήδησε μέσα μας πέρυσι».
Ο Ναγέμ θεωρεί ότι αυτό που συντελέστηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας ήταν απόφαση μια νέας γενιάς, προσανατολισμένης στην Ευρώπη, που ήθελε άλλο τρόπο διακυβέρνησης. «Δεν ήταν δικό μας λάθος, δικός μας φταίξιμο, που αργότερα σκοτώθηκαν άνθρωποι, είμαι βέβαιος ότι αν ήθελε, ο Γιανουκόβιτς θα μπορούσε να το αποτρέψει», λέει ο ουκρανός βουλευτής που επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι ότι η ΕΕ δεν θεωρεί την Ουκρανία στη σφαίρα επιρροής της, ακόμη κι αν οι Ουκρανοί με θυσίες ανθρώπινων ζωών έδειξαν ότι επιθυμούν να βρεθούν στην Ευρώπη. «Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό, αλλά πιστεύω ότι οι επιτυχίες στην Ουκρανία δε έγιναν χάρη στην Ευρώπη, αλλά χάρη στους ανθρώπους της Α. Ουκρανίας που θυσίασαν τη ζωή τους. Υπό αυτή την οπτική γωνία νιώθω απογοητευμένος από την Ευρώπη».
Oleksandra Indiukhova / Ειρήνη Αναστασοπούλου dw de
No comments:
Post a Comment