Saturday 15 November 2014

Σε κακή κατάσταση η παγκόσμια οικονομία

Σε κακή κατάσταση η παγκόσμια οικονομία

RICH MILLER / BLOOMBERG
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δύο ετών, με την Ευρωζώνη και τις αναδυόμενες αγορές να παρουσιάζουν επιδείνωση και τον κίνδυνο αποπληθωρισμού να εντείνεται.

Η εικόνα αυτή αναδύεται από δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Bloomberg μεταξύ 510 επενδυτών, διαπραγματευτών και οικονομικών αναλυτών, το 38% των οποίων βλέπει περαιτέρω επιδείνωση στην παγκόσμια οικονομία.

Μεγάλο μέρος της ανησυχίας των επενδυτών εστιάζεται στην Ευρωζώνη: σχεδόν τα 2/3 των ερωτηθέντων εκτιμούν πως η οικονομία επιδεινώνεται ενώ το 89% θεωρεί πως ο αποπληθωρισμός αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για το επόμενο έτος παρά ο πληθωρισμός. Οι επενδυτές εκτιμούν, επίσης, πως η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης επιδεινώνουν την κατάσταση εφαρμόζοντας υπερβολικά περιοριστικές πολιτικές. Είναι ενδεικτικό το ποσοστό του 57% των ερωτηθέντων που χαρακτήρισαν «υπερβολικά περιοριστική» τη νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρωζώνη. Το ποσοστό αυτό ήταν πολύ υψηλότερο συγκρινόμενο με το ποσοστό όσων έδωσαν τον ίδιο χαρακτηρισμό για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας. Αντιστοίχως το ποσοστό όσων χαρακτήρισαν «ουσιαστικά σωστή» αυτήν την πολιτική ανήλθε μόλις στο 16% και ήταν πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό για την πολιτική σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Ντόλαν, στρατηγικό αναλυτή αγορών για την online επενδυτική DriveWealth, τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΚΤ για να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης είναι «υπερβολικά μικρά και έρχονται υπερβολικά αργά». Πολύ περιορισμένο ήταν το ποσοστό όσων δήλωσαν πως εμπιστεύονται τον Μάριο Ντράγκι, με τη δημοτικότητά του να υποχωρεί στο 59% στην τελευταία αυτή δημοσκόπηση από το 74% στο οποίο έφθασε τον Ιούλιο. Δεν αποτελεί, βέβαια, μοναδική πηγή ανησυχίας η Ευρωζώνη. Περισσότεροι από το 50% των ερωτηθέντων διαβλέπουν επιδείνωση στις αναδυόμενες και συγκεκριμένα στις χώρες BRIC, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα. Το ποσοστό αυτό είναι σαφώς ενισχυμένο συγκρινόμενο με το 36%, που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ίδια δημοσκόπηση του Ιουλίου. Η αλλαγή συμπίπτει με την επιδείνωση της οικονομίας της Κίνας, της οποίας η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τον Οκτώβριο αύξηση 7,7% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2009.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, που εμφανίζουν υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης, οι επενδυτές εκφράζουν την ίδια νευρικότητα καθώς διαπιστώνουν την επιβράδυνση στις τιμές καταναλωτή. Αν και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 1,4% τον Σεπτέμβριο, σε επίπεδα δηλαδή πολύ πλησιέστερα στον στόχο του 2% από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα της Ευρωζώνης, το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ο αποπληθωρισμός απειλεί τις ΗΠΑ πολύ περισσότερο από τον πληθωρισμό. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το 31% που είναι το αντίστοιχο στη δημοσκόπηση του Ιουλίου.

Η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δεν παύει, πάντως, να αποτελεί το φωτεινό σημείο στη γενικότερα σκαιά εικόνα της δημοσκόπησης. Σχεδόν τα 2/3 των ερωτηθέντων εξέφρασαν την εκτίμηση πως η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται, ενώ σχεδόν οι μισοί προέβλεψαν πως οι αμερικανικές αγορές θα είναι ανάμεσα σε εκείνες που το επόμενο έτος θα προσφέρουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, το 43% των ερωτηθέντων τη χαρακτήρισαν «ουσιαστικά σωστή». Σημειωτέον ότι η ανεργία των ΗΠΑ υποχώρησε τον Οκτώβριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, αφού οι εργοδότες προσέλαβαν περισσότερους από 200.000 εργαζομένους.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment