Friday 21 November 2014

Στα βήματα του... Λόρδου Βύρωνα

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΡΟΜΑΝΤΣΟ»

Στα βήματα του... Λόρδου Βύρωνα

Τι θα λέγατε για μια βόλτα στην οποία θα «ακολουθήσετε» τα βήματα του Λόρδου Βύρωνα, ανακαλύπτοντας τα στοιχεία που τον οδήγησαν στην αγαπημένη του Τερέζα, την «κόρη των Αθηνών»; Ή πώς θα σας φαινόταν να ξεχαστείτε σε έναν διαφορετικό περίπατο-ματιά στην Ομόνοια και την περιοχή της Αγοράς;

Το «Ρομάντσο», που εδώ και έναν χρόνο φιλοξενεί νέους δημιουργούς, ξεκινά τις δράσεις του
Το «Ρομάντσο», που εδώ και έναν χρόνο φιλοξενεί νέους δημιουργούς, ξεκινά τις δράσεις του
Μια εξερεύνηση στις κρυμμένες γωνιές, στα αρώματα και στις γεύσεις μιας από τις πιο αδικημένες αλλά και ενδιαφέρουσες περιοχές της πρωτεύουσας θα είχε σίγουρα ενδιαφέρον. Κι αν θέλετε... μπορείτε να συμμετάσχετε σε μάθημα πρακτικής γιόγκα στον δρόμο!
Αυτά κι άλλα πολλά σας περιμένουν στο τριήμερο-γιορτής της θερμοκοιτίδας του «Ρομάντσο», της πρώτης ενέργειας στήριξης της επαγγελματικής δραστηριοποίησης δημιουργικών ανθρώπων και ομάδων στην Ελλάδα.
Αιτήσεις για νέα μέλη
Μετά από ένα χρόνο πιλοτικής λειτουργίας, το «Ρομάντσο», στο κέντρο της περιοχής Γεράνι στην καρδιά του υποβαθμισμένου κέντρου, ξεκινά τη νέα σεζόν κι επίσημα, πλέον φέτος, τη λειτουργία του. Αυτήν τη στιγμή δέχεται αιτήσεις για νέα μέλη.
Στα βήματα του... Λόρδου Βύρωνα
Η πρώτη ανοιχτή παρουσίαση της δράσης και της κοινότητας της θερμοκοιτίδας, ένα τριήμερο εκδηλώσεων με θέμα τη δημιουργικότητα, την Αθήνα και τους ανθρώπους της, θα πραγματοποιηθεί από σήμερα έως την Κυριακή. Κατά την έναρξη των εκδηλώσεων, με την παρουσίαση της δράσης της θερμοκοιτίδας από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Βασίλη Χαραλαμπίδη, θα ανακοινωθεί και ο τρίτος γύρος του διαγωνισμού CU RestartUp @Ρομάντσο.
Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν κάθε χρόνο νέοι δημιουργοί και να κερδίσουν τον δικό τους χώρο εργασίας στη θερμοκοιτίδα του «Ρομάντσο». Το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από δράσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, εκθέσεις, συναυλίες στο κτίριο του «Ρομάντσο», αλλά και στην ευρύτερη περιοχή με σκοπό το κοινό να περπατήσει και να γνωρίσει καλύτερα τη γειτονιά.
Το «Ρομάντσο» ξεκίνησε την πιλοτική του λειτουργία πριν από 12 μήνες και είναι η πρώτη κυψέλη νέων επαγγελματιών του δημιουργικού τομέα στην Αθήνα. Βρίσκεται στην οδό Αναξαγόρα 3-5, στο κτίριο των πρώην γραφείων - τυπογραφείων του ομώνυμου περιοδικού στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας.
Το κτίριο στέγαζε το περιοδικό «Ρομάντσο» για περισσότερα από 60 χρόνια, μαζί με αρκετές δημοφιλείς λαϊκές εκδόσεις των δεκαετιών του '50 μέχρι και του '80, όπως το «Πάνθεον» και η «Βεντέτα».
Το «Ρομάντσο», μέρος της ιστορίας των ελληνικών μεταπολεμικών περιοδικών, ξεκίνησε να εκδίδεται στις 17 Νοεμβρίου του 1934 ως βιβλιοπεριοδικό με αυτοτελή μυθιστορήματα σε κάθε τεύχος, στα πρότυπα των αμερικάνικων pulp αναγνωσμάτων, με κυκλοφορίες που ξεπερνούσαν τα 300.000 τεύχη την εβδομάδα στα μέσα της δεκαετίας του '50.
Το κτίριο ανακατασκευάστηκε και αποκαταστάθηκε αρχιτεκτονικά στην αρχική του μορφή. Παρέχει τον χώρο, την κοινότητα και τις υπηρεσίες που χρειάζεται κάθε νέος δημιουργός στο ξεκίνημά του για να μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτό που του αρέσει περισσότερο να κάνει, να αναδείξει τις ιδέες του και να τις μετατρέψει σε μία βιώσιμη επιχείρηση στον τομέα των δημιουργικών επαγγελμάτων.
Επίσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν «εξωτικές» γεύσεις, να ακούσουν ζωντανή μουσική, αλλά και να παρακολουθήσουν το «onefilm_project», το αποτέλεσμα, δηλαδή, ενός συμμετοχικού project με πολλές ματιές και πολλές φωνές που λένε μία ιστορία. Ενα project που ξεκίνησε online και ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 132 χρηστών του Instagram.
Το onefilm_project ξεκίνησε ως πείραμα, ως τρόπος να δούμε πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η συλλογική ματιά, πόσο μια σκυταλοδρομία έργων μπορεί να δώσει ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Μια ταινία μικρού μήκους που κάθε της πλάνο έχει γυριστεί από έναν διαφορετικό σκηνοθέτη μέσω της πλατφόρμας του Instagram, χωρίς κανένας από αυτούς να γνωρίζει από πριν όλη την ιστορία.
Κάθε συμμετέχων έλαβε μία οδηγία για να γυρίσει ένα πλάνο του μυστικού σεναρίου και την ημερομηνία που θα έπρεπε να το ανεβάσει στο instagram με το hashtag #onefilm_project. Μια αλυσίδα ακατέργαστου υλικού ξεδιπλώθηκε στο feed του project μέχρι την τελευταία σκηνή. Οταν η διαδικασία ολοκληρώθηκε, έγινε το μοντάζ των πλάνων και τρεις Ελληνες μουσικοί, ο Κωνσταντίνος Βήτα, ο Σεραφείμ Τσοτσώνης και ο Ανδρέας Σιουρούνης, ανέλαβαν τη δική τους σκυταλοδρομία για να ολοκληρώσουν τη μουσική επένδυση.
Εικόνες της Αθήνας μέσα από το Instagram
Ανάμεσα στις δράσεις τους τριημέρου, τέσσερις δημοφιλείς instagramers φωτογραφίζουν την Αθήνα χρησιμοποιώντας το κινητό τους και την πλατφόρμα του Instagram. Ο Φάνης Παυλόπουλος (@fanellas), η Λία Παυλοπούλου (@liapavlo), ο Νικόλας Μάστορας (@nmastoras) και η Μαρία Κοκκίνου (@marielleko) συναντιούνται σε μια pop-up έκθεση στο studio 202 του δεύτερου ορόφου του «Ρομάντσο», για να μας δείξουν την αγάπη τους για την Αθήνα. Επιπλέον, νέοι άνθρωποι και ομάδες που δραστηριοποιούνται δημιουργικά και αναπτύσσονται συνεχώς μας μιλάνε για τη δική τους εμπειρία και για το πώς ξεκίνησαν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment