Wednesday 11 February 2015

«Παγώνει» τις ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση 11/02/2015

«ΟΧΙ» ΣΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ«Παγώνει» τις ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση
11/02/2015
Το πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «δεν τεμαχίζεται, ούτε διαιρείται», υπογράμμισε στη Βουλή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και ανακοίνωσε την ακύρωση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).
Ακόμη, προανήγγειλε την επανεξέταση της πώλησης του Ελληνικού και των κοιτασμάτων χρυσού και προειδοποίησε ότι αναζητούνται νομικά επιχειρήματα για να ακυρωθούν οι συμβάσεις παραχώρησης του Ελληνικού και των μεταλλείων Χρυσού στις Σκουριές.
Όσον αφορά στον ΔΕΣΦΑ που έχει ήδη παραχωρηθεί στην αζέρικη Socar είπε ότι αναμένει την τελική απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Κατά την ομιλία του ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης θα βρίσκεται η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής», η οποία «συνθλίβεται πιεσμένη ανάμεσα στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο και τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής».
Γι’ αυτό έχει σημασία η δημόσια διαχείριση των τραπεζών και η παρουσία του Δημοσίου σε ένα μη πελατειακό ρόλο στο χώρο της ενέργειας, επεσήμανε και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «πλήρης στήριξη και προάσπιση στα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και στο περιβάλλον».
Ο κ. Λαφαζάνης εξήγγειλε την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας με ενίσχυση κλαδικών πολιτικών, όπως ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και τη διαμόρφωση νέας ενεργειακής πολιτικής – που αφορά και τη ΔΕΗ.
Επιπλέον, ανέφερε πως θα υπάρξει στήριξη των μικρών και πολύ μικρών παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πως θα δοθούν 300 κιλοβάτ ανά μήνα στα φτωχά νοικοκυριά.
Ο κ. Λαφαζάνης έκανε επίσης λόγο για αναβάθμιση της προσπάθειας εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μέσα και από την ίδρυση σχετικού δημόσιου φορέα.
Είπε ακόμη ότι επιδίωξή του είναι η χάραξη μίας νέας διεθνούς πολιτικής ενεργειακών σχέσεων, ώστε «η Ελλάδα να πάψει να αποτελεί τον εξαρτημένο ενεργειακό δορυφόρο ορισμένων κρατών ή ομάδας κρατών».
Για το θέμα του πετρελαίου, ο υπουργός σημείωσε ότι το Δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα συμμετοχής του στα ΕΛΠΕ προκειμένου η βιομηχανία αυτή να ανασυγκροτηθεί.
Τέλος, έκανε λόγο για στροφή στην πρωτογενή παραγωγή και τον αγροτικό τομέα και διαβεβαίωσε για στήριξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ώστε να επιβιώσει και μαζί της χιλιάδες παραγωγοί.
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, ούτε θα εφαρμοστεί ο περιορισμός του ΕΚΑΣ, ενώ εξήγγειλε την αποποινικοποίηση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών στα δικά τους ταμεία, διευκόλυνση της συνταξιοδότησης, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει η βούληση για εντοπισμό των μεγάλων οφειλετών των Ταμείων.
Μάλιστα, ανακοίνωσε την άμεση μείωση κατά 50% στα αναγκαία ένσημα για τη θεώρηση βιβλιαρίων. «Η κυβέρνηση δεν συζητά και δεν θα εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα για το ασφαλιστικό», τόνισε ο κ. Στρατούλης. Ακόμη, ανακοίνωσε την ανασυγκρότηση της κοινωνικής ασφάλισης, με ανάκληση των σχετικών νόμων όπου από 1/1/2015 το σύστημα μετατρεπόταν σε κεφαλαιουχικό, με βασική σύνταξη 300 ευρώ μηνιαία και το υπόλοιπο να μεταλλάσσεται σε ανταποδοτικό.
Επίσης, όπως τόνισε «μπαίνει φρένο», στις μειώσεις των συντάξεων με την αναστολή εφαρμογής και κατάργηση μνημονιακών ρυθμίσεων, όπου θα μειωνόταν η κύριες επικουρικές και εφάπαξ συντάξεις, αλλά και θα γινόταν αύξηση των ορίων ασφάλισης.
Ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι δόθηκε εντολή να καταβληθεί κανονικά το ΕΚΑΣ, όπως καταβαλλόταν μέχρι σήμερα, ενώ καταργείται η ρήτρα θανάτου.
«Για τα επικουρικά ταμεία ένστολων θα ισχύσουν και για εκείνα οι δεσμεύσεις μας. Η κυβέρνηση στα πλαίσια κράτους δικαίου θα εφαρμόσει όλα τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να αποφευχθούν επικίνδυνες ανατροπές στο προγραμματισμό της ζωής τους στο μέλλον», ενώ επανέλαβε τη σταδιακή ανάκαμψη των απολαβών, ξεκινώντας με τους χαμηλοσυνταξιούχους και την επανακαταβολή της 13η σύνταξης, μέχρι 700 ευρώ.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη μείωση του χρόνου καταβολής του εφάπαξ, την επιστροφή περίπου 200 όπου απολύθηκαν από τα Ταμεία, αλλά και μείωση χρόνου της απόφασης για άτομα με αναπηρία.
Ο κ. Στρατούλης έκανε λόγο και για αντιμετώπιση των ασφαλιστικών προβλημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών και την αποποινικοποίηση των οφειλών στα δικά τους ταμεία, αναθεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και τη διευκόλυνση της συνταξιοδότησης όσων χρωστούν αυξάνοντας το όριο των 20.000 ευρώ. Τέλος, ανακοίνωσε, την επαναφορά της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ σε ανασφάλιστους αγρότες.  elzoni.gr

No comments:

Post a Comment