Saturday 14 February 2015

Δώρο γενεθλίων 800 εκατ. €

ΑΘΗΝΑ ΩΝΑΣΗ

Δώρο γενεθλίων 800 εκατ. €

Πλουσιότερη κατά 800 εκατομμύρια δολάρια έγινε η Αθηνά Ωνάση, η οποία με τη συμπλήρωση των 30 χρόνων της ανέλαβε τη διαχείριση του ποσού που μέχρι σήμερα διαχειριζόταν ομάδα τραπεζιτών από την Ελβετία

Δώρο γενεθλίων 800 εκατ. €
Με την περιουσία να έρχεται οριστικά στα χέρια της Αθηνάς φαίνεται να κλείνει ο κύκλος που άνοιξε με τον θάνατο της μητέρας της και αφορούσε τις διαμάχες για το ποιος θα διαχειριζόταν τον πλούτο της οικογένειας Ωνάση. Στα παιδικά της χρόνια, και ως μόνη απόγονος του Αριστοτέλη Ωνάση, η Αθηνά κληρονόμησε ολόκληρη την περιουσία της Τίνας Λιβανού και τη μισή περιουσία του παππού της. Η άλλη μισή δόθηκε στο Ιδρυμα Ωνάση για να αξιοποιηθεί σε κοινωφελείς σκοπούς. Στη διαθήκη της η Χριστίνα Ωνάση ανέφερε ρητά ότι διαχειριστής της περιουσίας δεν θα ήταν ο Τιερί Ρουσέλ, αλλά μια ομάδα αποτελούμενη από τέσσερις πολύ στενούς συνεργάτες του Αριστοτέλη Ωνάση. Παρά τις προσπάθειές του, ο Ρουσέλ δεν κατάφερε να πάρει τον έλεγχο της περιουσίας, αλλά πέτυχε, το 1999, να δοθεί αυτός στη λογιστική εταιρεία KPMG.
Οταν η Αθηνά συμπλήρωσε τα 18 χρόνια της δέχτηκε, ύστερα από συμβουλή του εκπροσώπου Τύπου της οικογένειας, Αλέξη Μανθεάκη, να καταθέσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας σε ένα καταπίστευμα υπό τον έλεγχο της Julius Baer of Switzerland και οικονομολόγων από άλλα ιδρύματα Μέχρι να κλείσει τα 30 χρόνια της είχε δικαίωμα να λαμβάνει ένα μηνιαίο επίδομα που έφτανε τα 30.000 δολάρια τον μήνα, ενώ οι διαχειριστές της περιουσίας ενέκριναν κατά καιρούς και άλλα ποσά, τα οποία αφορούσαν κυρίως επενδύσεις σε άλογα και στάβλους.
Σύμφωνα με τον φίλο και βιογράφο του Αριστοτέλη Ωνάση, δημοσιογράφο Δημήτρη Λιμπερόπουλο, η Χριστίνα Ωνάση άφησε πίσω της ακίνητη περιουσία ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις και τεράστιες επενδύσεις σε διάφορες εταιρείες. Σήμερα, το καταπίστευμα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από μετρητά και μετοχές, ράβδους χρυσού αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μεγάλο πάθος της η ιππασία
Οπως φαίνεται από τη στάση ζωής της, η Αθηνά Ωνάση προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από το ασήκωτο ιστορικό βάρος της οικογένειάς της. Εκτός από τον Σκορπιό, έχει πουλήσει και αρκετά άλλα ακίνητα και αντικείμενα αξίας της οικογένειας, ενώ δείχνει να μην ενδιαφέρεται να δημιουργήσει δεσμούς με την Ελλάδα. Ζει με τον σύζυγό της στη Γενεύη και φαίνεται να ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το μεγάλο πάθος της, την ιππασία.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

No comments:

Post a Comment