Friday 13 February 2015

1.800 ευκαιρίες για να μετατραπεί η πρωτεύουσα σε κόσμημα

1.800 ευκαιρίες για να μετατραπεί η πρωτεύουσα σε κόσμημα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
Φωτογραφία: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ (από το συμμετοχικό project της Γιάννας Ανδρεάδη).
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Το κέντρο της Βιέννης δεν έχει μια Ακρόπολη, όπως η Αθήνα, για να προσελκύσει νέους κατοίκους. Ομως, την τελευταία δεκαετία η φυγή από το κέντρο έχει αναστραφεί και σήμερα το κέντρο της Βιέννης είναι πιο ελκυστικό από ποτέ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας. Αναπτύξαμε ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο, φτιάξαμε μεγάλους χώρους πρασίνου, αξιοποιήσαμε τα αστικά κενά, προτάξαμε  τους  ανθρώπους σε σχέση με το αυτοκίνητο. Για  να στηριχθεί  η  προσπάθεια  της  Αθήνας πρέπει τα σχέδιά σας να είναι κατανοητά και να τα αντιμετωπίσετε  με  ενθουσιασμό».

Ο Αντρέας Τρίσκο, διευθυντής Αστικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας στη Βιέννη, πιστεύει ότι η απάντηση στα προβλήματα των μεγαλουπόλεων βρίσκεται στον σχεδιασμό και στη συστηματική προσπάθεια. «Μου έκανε εντύπωση όταν άκουσα ότι υπάρχουν 1.800 κενά κτίρια στην Αθήνα. Είναι 1.800 ευκαιρίες να αλλάξετε τα πράγματα», ανέφερε.

Ο κ. Τρίσκο βρέθηκε χθες στην Αθήνα, προσκεκλημένος της σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, για να συμμετάσχει σε ένα διήμερο σεμινάριο με θέμα τις μητροπολιτικές παρεμβάσεις στην Αθήνα και την ανταλλαγή εμπειριών από ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Μαζί του βρίσκονται στην πόλη ειδικοί από το Αμβούργο και το Μόναχο. Το τελευταίο εκπροσωπεί ο κ. Μίκαελ Μπάχερλ, από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Χωροταξίας της πόλης. Οπως ανέφερε, την τελευταία 20ετία ο δήμος Μονάχου έχει αναπτύξει ένα ενδιαφέρον σύστημα για τη χρηματοδότηση των δημοσίων υποδομών. «Οταν πρόκειται να γίνει μια επένδυση, ο δήμος και ο επενδυτής υπογράφουν ένα συμβόλαιο», λέει στην «Κ». «Σε αυτό ορίζεται η αξία της γης την ημέρα εκείνη και το πώς θα αναπροσαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης (σ.σ. στη Γερμανία οι αντικειμενικές αξίες καθορίζονται από τους δήμους). Από τη διαφορά που προκύπτει, ένα κομμάτι της μένει υπέρ του επιχειρηματία και ένα κομμάτι πρέπει να διατεθεί για έργα υποδομής, λ.χ. πράσινο, δρόμους κ.λπ. Είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται με επιτυχία από τη δεκαετία του ’90, παρά  τις  αρχικές επιφυλάξεις  της  αγοράς».

Στην πρώτη ημέρα της εκδήλωσης παρευρέθη και ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης. «Σήμερα υπάρχει ένας τεράστιος δομημένος πλούτος κι αν ένα μέρος του είναι υποβαθμισμένο, αυτό δημιουργεί πεδίον δόξης λαμπρόν για τους εργολάβους, να μετατρέψουν τις περιοχές αυτές σε κοσμήματα», ανέφερε. «Η πρωτόγνωρη κρίση που ζούμε δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική, αλλά και πολεοδομική», ανέφερε ο καθηγητής του ΕΜΠ, Κώστας Σερράος. «Τα παραδείγματα του Μονάχου, του Αμβούργου και της Βιέννης μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης».
Έντυπη

No comments:

Post a Comment