Σοβαρή εμπλοκή στο Eurogroup
Η Ελλάδα βρέθηκε χθες χωρίς συμμάχους στην κρίσιμη διαπραγμάτευση στο Eurogroup, με τους εταίρους της να συντάσσονται με τις γερμανικές θέσεις. «Η παρουσίαση Βαρουφάκη ήταν γενικόλογη», σύμφωνα με επίσημες πηγές.
Στοιχεία θρίλερ προσδίδουν οι γερμανοί ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις του χθεσινού Eurogroup. Αντί όμως να υπάρξει μια πρώτη σύγκλιση μετά από σκληρές πολύωρες διαπραγματεύσεις, το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης παρέμεινε στο συρτάρι.
«Γενικόλογη παρουσίαση»
Όπως μεταδίδουν οι γερμανοί ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες μέχρι σε ένα χρονικό σημείο αργά το βράδυ φαινόταν ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων είχε πάρει θετική κατεύθυνση, υπήρχαν σημάδια προόδου και ότι μετά την έκθεση των ελληνικών θέσεων και προτάσεων θα έβγαινε ένα κοινό ανακοινωθέν. Το κοινό ανακοινωθέν θα περιελάμβανε δύο βασικά σημεία: ότι η Ελλάδα και η ΕΕ επιθυμούν να συνεργαστούν και ότι μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από τους δανειστές και την Ελλάδα, θα προχωρούσε σε μια λεγόμενη «τεχνική διαπραγμάτευση» για το επόμενο τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Σύμφωνα με τη γερμανική εκδοχή τα πράγματα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο όταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφυγε για το Βερολίνο με την πεποίθηση ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Λίγο αργότερα ωστόσο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να κάνει πίσω και να ανακαλεί. Οι γερμανοί ανταποκριτές επικαλούνται πηγές από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, που αναφέρουν ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν γενικόλογος στις θέσεις του, ότι επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση που έφερε το μνημόνιο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει εναλλακτικές κοστολογημένες προτάσεις. Εκείνο που παραξένεψε μέχρι και ενόχλησε τους ομολόγους του κ. Βαρουφάκη ήταν ότι δεν έδωσε γραπτώς τις θέσεις του, αλλά ότι τις εξέθεσε μόνο προφορικά.
Χωρίς συμμαχίες η Ελλάδα
Το κλίμα στο Eurogroup, όπως το περιγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, ήταν από πολύ συγκρατημένο μέχρι και εχθρικό για την Ελλάδα. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών επέμεναν ότι υπάρχουν συμφωνίες που θα πρέπει να τηρηθούν μέχρι τέλους. Χαρακτηριστικά ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς - Γιεργκ Σέλινγκ υπογράμμισε ότι ένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να ακυρώσει υπάρχουσες συμφωνίες, ενώ ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμενε στις γνωστές «κόκκινες γραμμές» του Βερολίνου, δηλαδή διαπραγμάτευση εντός του συμφωνημένου πλαισίου λέγοντας ότι «κάθε χώρα είναι εντελώς ελεύθερη να κάνει αυτό που θέλει, αλλά έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό το πρόγραμμα ή θα το φέρουμε μέχρι τέλους σε πέρας ή δεν θα υπάρχει πρόγραμμα».
Φαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών συντάχθηκε με τη γερμανική θέση, που είναι η τήρηση των συμφωνιών ως απαραίτητη προϋπόθεση για συνέχιση της βοήθειας. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά δεν διαθέτει καλά χαρτιά σε αυτήν τη διαπραγμάτευση. Διότι καταρχήν χρειάζεται άμεσα χρηματοδότηση ήδη από τον επόμενο μήνα για να μην χρεοκοπήσει, με απαγορευτικό το ενδεχόμενο δανεισμού από τις αγορές, ενώ οι αναφορές που έγιναν από την Ελλάδα για δανεισμό από χώρες εκτός ευρωζώνης δεν φαίνεται να βρήκαν την ανταπόκριση των χωρών αυτών. Η Ελλάδα χρειάζεται και χρήματα και χρόνο. Και τα δύο δεν τα έχει.
Από την πλευρά τους οι ευρωπαίοι εταίροι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να χάσουν την Ελλάδα ως εταίρο ιδιαίτερα στην τωρινή γεωπολιτική κατάσταση αλλά και διότι τυχόν grexit θα είχε ανεξέλεγκτες συνέπειες στις αγορές. Άρα και οι δύο πλευρές θα πρέπει να μετακινηθούν από τις θέσεις τους, να συμβιβαστούν και κυρίως η Ελλάδα, σε μια φόρμουλα που να ικανοποιεί την Αθήνα, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η ουσία του υπάρχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να τείνουν ευήκοο ους στην ελληνική πρόταση για επαναπροσδιορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.
Ειρήνη Αναστασοπούλου (SPIEGEL ONLINE, Süddeutsche, dpa, reuters)
No comments:
Post a Comment