Sunday 15 February 2015

Τα βήματα για το αύριο της Ελλάδας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Τα βήματα για το αύριο της Ελλάδας

ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ
Οι Ελληνες έχουν πολλά να χάσουν αλλά και η απώλεια της Ελλάδας θα ήταν πλήγμα για την Ευρώπη, σημειώνουν οι περισσότεροι αρθρογράφοι στις αναλύσεις τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων της.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο συμβιβασμός είναι εφικτός, αν η Αθήνα στείλει στην Ευρώπη το μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να προβεί σε βήματα προσέγγισης για να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό είναι το κοινό πνεύμα που διατρέχει τα άρθρα γνώμης που συγκέντρωσε η «Κ», σε μια προσπάθεια να αποκρυσταλλώσει τις διαθέσεις Ευρωπαίων πολιτικών, οικονομολόγων, δημοσιογράφων, καθώς και στελεχών διεθνών οργανισμών και think tanks.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να κάνει προτάσεις», λέει ο Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ. Ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνόδου του Eurogroup, οι φιλοξενούμενοι αναλυτές διεκδικούν από το οικονομικό επιτελείο απτές προτάσεις, προκειμένου να βρεθούν ρεαλιστικές «πηγές ανάπτυξης, παραγωγικότητας και κρατικών εσόδων», όπως χαρακτηριστικά τονίζει οΓιάκομπ Κίρκεγκαρντ του Ινστιτούτου Πέτερσον. Οπως και τον Ιούνιο του 2012, όταν το διακύβευμα ήταν η έξοδος από την Ευρωζώνη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι ετοιμαζόταν να κάνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων –όπως αποκαλύπτει η «Κ»–έτσι και σήμερα η νέα ελληνική κυβέρνηση καλείται εκ νέου να επιβεβαιώσει ότι η θέση της χώρας μας είναι μέσα στο ενιαίο νόμισμα. Υπάρχουν βέβαια ακόμη φωνές που δεν έχουν πειστεί επ’ αυτού: «Φοβάμαι ότι δεν είμαι αισιόδοξος για τις πιθανότητες η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», εκτιμά ο Ντέσμοντ Λάχμαν, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ.

Οι προειδοποιήσεις των αρθρογράφων προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι ποικίλες και ενδιαφέρουσες: «Το να επιρρίπτει κανείς ευθύνες σε άλλη χώρα ή σε ένα μοναδικό (ή μοναδική) πολιτικό για την ελληνική δυστυχία καθιστά αδύνατη μια νέα αρχή στην Ελλάδα», σημειώνει ο Γερμανός δημοσιογράφοςΑλεξάντερ Γκέρλαχ. Δυσάρεστη έκπληξη δοκίμασε ο Γκι Φερχόφσταντ, πρόεδρος των Φιλελεύθερων στην Ευρωβουλή, από την έκκληση του κ. Τσίπρα προς τη Γερμανία να αποπληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Με αυτά τα λόγια, μας επέστρεψε σε μια από τις σκοτεινότερες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας», αναφέρει στο άρθρο του στην «Κ». «Η πολιτική διαχείριση είναι σύνθετη», παραδέχεται ο Ιμπραήμ Ραχμπαρί, διευθυντής της Citi Research, αλλά η συμφωνία μονόδρομος. Γιατί αφενός οι Ελληνες έχουν πολλά να χάσουν και αφετέρου η απώλεια της Ελλάδας θα ήταν πλήγμα για την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη κι αν συναφθεί η συμφωνία αύριο, «η επίπονη δουλειά που απαιτείται ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη θα έχει μόλις αρχίσει».
Έντυπη

No comments:

Post a Comment