Thursday, 26 February 2015

«ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

ΔΝΤ: Αναβολή πληρωμής σημαίνει χρεοκοπία

Τα μηνύματα από την Αθήνα έχουν προβληματίσει τους δανειστές καθώς τα νέα αιτήματα άπτονται αυτών καθ' αυτών των συμβάσεων, των δανειακών υποχρεώσεων και σε ότι αφορά το ΔΝΤ, και το Μνημόνιο.

ΔΝΤ: Αναβολή πληρωμής σημαίνει χρεοκοπία
Το «Εθνος» υπέβαλε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις και τις πληροφορίες ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την αναβολή πληρωμής της επόμενης δόσης εκ μέρους της Ελλάδας. Το Ταμείο δεν επιβεβαιώνει, αλλά ούτε διαψεύδει, ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Άλλη πηγή μας είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο θέμα.

Σε ότι αφορά την ουσία του θέματος, το «Ε» πληροφορήθηκε ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση απαιτήσει αυτή την αναβολή, και εάν δεν υπάρχει η συναίνεση του ΔΝΤ, τότε θα χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός. «Είναι μία εξέλιξη που δεν την επιθυμεί κανείς», μας είπαν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, «θα μπορούσε να συμβεί και αυτό: Υπάρχει κίνδυνος να μην περάσει το αίτημα από το διοικητικό συμβούλιο, οπότε μπορεί να πάμε σε ένα άλλο, επόμενο, βήμα. Να ζητηθεί τρίτο Μνημόνιο. Όλα είναι πιθανά. Στο Ταμείο αντιπαθούν τις εκπλήξεις και τα τετελεσμένα γεγονότα».
Είμαστε επίσης σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι αντιφατικές δηλώσεις της Αθήνας αντιμετωπίζονται και με μία δόση καχυποψίας από την μεριά των δανειστών.
Το «Ε» πληροφορήθηκε ότι έγινε και η σκέψη «μήπως πρόκειται για μπλόφα, ή μήπως γίνεται προσπάθεια με βάση την ανθρωπιστική κρίση, που βεβαίως είναι ένα γεγονός – εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι- για να αλλάξουν οι όροι του παιγνιδιού».
Στο μεταξύ, χθες πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Προέδρευσε η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και μίλησε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση δεν ήταν έκτακτη και σ' αυτήν ενημερώθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. για την πορεία του Ελληνικού Προγράμματος από τις ελληνικές εκλογές μέχρι σήμερα. Ο κ. Τόμσεν φέρεται να τοποθετήθηκε και για το θέμα της αλλαγής ονομασίας της Τρόικα σε «θεσμούς» και τη διαφορετική «μετάφραση» της ελληνικής κυβέρνησης του Μνημονίου σε δανεική σύμβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι τα εξής:
Είμαστε ανοικτοί να το ονομάσουμε ότι θέλουν. Αλλά το MoU (Μνημόνιο) πρέπει να υπάρχει. Η Ευρώπη μας ζητά να ελέγχουμε την υλοποίηση των μέτρων και του Προγράμματος. Και να θέλαμε να μην υπάρχει Μνημόνιο, αυτό δεν γίνεται. Πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο, πρέπει να είναι όλα γραπτά και υπογεγραμμένα.
- Συμφωνούμε ότι ο κατάλογος του κ. Βαρουφάκη καλύπτει σε γενικές γραμμές θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα.
- Ο κατάλογος είναι αρκετός ως μια αφετηρία. Αλλά πρέπει να συζητηθούν τα σοβαρά θέματα, όπως περιλαμβάνονται στην επιστολή της κ. Λαγκάρντ προς τον Πρόεδρο του Eurogroup.
- Ο κατάλογος δεν είναι ουσιαστικός όπως επιθυμούσαμε. Αλλά υπάρχει διάθεση (εκ μέρους της Αθήνας) για να αναπτύξουν τις λεπτομέρειες του Προγράμματός τους.
- Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε αν θα γίνει, και πότε θα γίνει, η επιθεώρηση.
Επίσης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, εκφράστηκαν φόβοι ότι οι προτάσεις και οι εισηγήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν αντίκτυπο και στα δημοσιονομικά.
Μιχάλης Ιγνατίου   ethnos

No comments:

Post a Comment