Monday 23 February 2015

Οι άγνωστοι διάλογοι του Τσίπρα με Μέρκελ, Ρέντσι και Ολάντ

ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Οι άγνωστοι διάλογοι του Τσίπρα με Μέρκελ, Ρέντσι και Ολάντ

Mετά την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup της Παρασκευής, που ήταν η συμφωνία για ένα πρόγραμμα-γέφυρα χωρίς μέτρα λιτότητας, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στην αποστολή από την Αθήνα της λίστας με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να επικυρωθούν από τους εταίρους.

Οι άγνωστοι διάλογοι του Τσίπρα με Μέρκελ, Ρέντσι και Ολάντ
Εναν σκληρό αγώνα αντοχής επί ένα 24ωρο, στον οποίο κρίθηκε εν πολλοίς η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους και είχε σημείο αναφοράς το «στρατηγείο» στο Μέγαρο Μαξίμου, έδωσε η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι το «τείχος» Σόιμπλε έπρεπε να... πέσει μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής.
Από την Πέμπτη το βράδυ μέχρι την επομένη και το φινάλε της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες δεν ήταν μόνο ο Γιάνης Βαρουφάκης που έδωσε τη μάχη. Την ώρα που η αγωνία και η ένταση είχε χτυπήσει κόκκινο από την «υπεραντίδραση» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών μπήκαν στο φουλ οι μηχανές στο Μαξίμου, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να κινήσει... γη και ουρανό στην Ευρώπη προκειμένου να μη χάσει πολύτιμο χρόνο για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Γι' αυτό και αποφάσισε να μιλήσει σχεδόν με όλους τους κορυφαίους «παίκτες» τηλεφωνικά, δείχνοντας ότι ναι μεν επιδιώκει συμφωνία αλλά ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει από τις βασικές «κόκκινες» γραμμές. Μια σειρά άγνωστων διαλόγων μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και Ευρωπαίων ηγετών και εκπροσώπων των θεσμών δίνει ξεκάθαρα το στίγμα της πολύπλοκης διαπραγμάτευσης αλλά και της στρατηγικής του επιλογής.
Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το καθοριστικής σημασίας Eurοgroup και ενώ διαφαινόταν συμφωνία αλλά καθυστερούσε η «σφραγίδα» στο κείμενο, το Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναρωτιόταν αν -κυρίως- η γερμανική πλευρά προτιμούσε να συνεχιστεί το μαρτύριο της σταγόνας μέχρις τις 28 Φλεβάρη - δηλαδή μέχρι την εκπνοή του υφιστάμενου προγράμματος.
Τσίπρας προς Τουσκ: Δεν παίζω εγώ σκληρό παιχνίδι, οι άλλοι παίζουν «unfair»
Τσίπρας προς Τουσκ: Δεν παίζω εγώ σκληρό παιχνίδι, οι άλλοι παίζουν «unfair»
Τότε ο Αλ. Τσίπρας σήκωσε το τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη της γραμμής στις Βρυξέλλες ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Γιατί παίζεις τόσο σκληρό παιχνίδι;», φέρεται ότι είπε ο κ. Τουσκ ρωτώντας τον πρωθυπουργό για τη στάση του και υπονοοώντας ότι θα μπορούσε να είχε αποδεχθεί μεγαλύτερο συμβιβασμό για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές μας. «Δεν παίζω εγώ σκληρό παιχνίδι, είναι άδικο (σ.σ. unfair) το δικό τους παιχνίδι - μας αδικούν», απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός κάνοντας προφανέστατα αναφορά στο γεγονός ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προσέλθει στις Βρυξέλλες με την ίδια «σκληρή γλώσσα» κατά της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει και να πετύχει ένα πρόγραμμα-γέφυρα, χωρίς το σύνολο των προαπαιτούμενων του τρέχοντος προγράμματος.
Ετοιμος για μετωπική σύγκρουση
Στο ίδιο τηλεφώνημα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε την απόφασή του, αποκαλύπτοντας επί της ουσίας ότι ήταν έτοιμος και για μετωπική σύγκρουση: «Εάν δεν υπάρξει σήμερα το βράδυ συμφωνία στο Eurogroup, θα ζητήσω έκτακτη Σύνοδο Κορυφής γι' αυτήν την Κυριακή».
Μέρκελ: Πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να παρουσιάσετε έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων
Μέρκελ: Πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να παρουσιάσετε έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων
Το μήνυμα του Ελληνα πρωθυπουργού έφτασε ακαριαία στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Αλλωστε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, είχε σαφή εικόνα για τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου από το 50 λεπτών (ή 90 λεπτών, σύμφωνα με γερμανικές πηγές) τηλεφωνικό τετ-α-τετ με τον Αλ. Τσίπρα το προηγούμενο βράδυ.
Η ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων έγινε μέσω μεταφραστών -στα ελληνικά και τα γερμανικά- προκειμένου να μη χαθούν ή παρερμηνευτούν λέξεις ή ολόκληρες φράσεις.
Ολάντ: Πρέπει να βρούμε μια λύση και να συμφωνήσουμε, εγώ, εσύ, η Μέρκελ και ο Γιούνκερ
Ολάντ: Πρέπει να βρούμε μια λύση και να συμφωνήσουμε, εγώ, εσύ, η Μέρκελ και ο Γιούνκερ
Η επικοινωνία ξεκίνησε -όπως επιμένουν οι πληροφορίες- με την καγκελάριο να εξηγεί ότι επιθυμεί τη συμφωνία και την αποφυγή μιας απρόβλεπτης περιπέτειας κατ' αρχάς για την Ελλάδα. Μάλιστα -υπογραμμίζουν οι ίδιες πληροφορίες- ήταν η πρώτη φορά που η Ανγκελα Μέρκελ έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα σύνταξης λίστας μεταρρυθμίσεων.
Στη διάρκεια της άκρως σημαντικής συνομιλίας, η καγκελάριος τόνισε χαρακτηριστικά στον Ελληνα πρωθυπουργό «πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να παρουσιάσετε έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων».
Ο κ. Τσίπρας της εξήγησε ότι ο λόγος που προτείνει ένα πρόγραμμα-γέφυρα είναι για να εφαρμόσει η κυβέρνησή του αυτά που πιστεύει ότι θα φέρουν αποτελέσματα και ότι θα φέρουν τέλος στη λιτότητα.
Ρέντσι:  Δεν γίνεται να γίνει αποδεκτή η λογική κάποιων στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Ρέντσι: Δεν γίνεται να γίνει αποδεκτή η λογική κάποιων στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Οταν έκλεισαν το τηλέφωνο, ο απόηχος στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν θετικός. Συνεργάτες του πρωθυπουργού έκαναν αισιόδοξες αν και συγκρατημένες προβλέψεις. «Το ποτήρι είναι μισογεμάτο, αρκεί να μην το κλωτσήσει κάποιος την τελευταία στιγμή», επαναλάμβανε ανώτερη κυβερνητική πηγή, θέλοντας να αποτυπώσει το κλίμα των μέχρι εκείνη την ώρα διαπραγματεύσεων, παρά το τελεσίγραφο Σόιμπλε.
Η συνομιλία με τον Φρανσουά Ολάντ
Υποστηρικτικός της μάχης της ελληνικής πλευράς, υπενθυμίζοντας βέβαια διαρκώς τους «κανόνες» της ευρωπαϊκής «οικογένειας», ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε επίσης την Πέμπτη το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα.
Ο Φρ. Ολάντ επανέλαβε τις θέσεις της Γαλλίας ότι ναι μεν υπάρχουν κανόνες που η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί και να ακολουθήσει, αλλά συμπλήρωσε ότι και η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει τη βούληση του ελληνικού λαού, όπως αυτή καταγράφηκε στις πρόσφατες εκλογές. «Πρέπει να βρούμε και να περιγράψουμε μια λύση και να συμφωνήσουμε, εγώ, εσύ, η Μέρκελ και ο Γιούνκερ», φέρεται ότι απάντησε ο κ. Ολάντ εκφράζοντας τη βούληση να μην οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε πραγματικό αδιέξοδο.
Κλίμα και μήνυμα ενθάρρυνσης της πορείας των συζητήσεων στην καρδιά της Ευρώπης, σε Αθήνα και Βερολίνο, εξέπεμψε ο Ματέο Ρέντσι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός μίλησε με τον Ελληνα ομόλογό του αρκετή ώρα στο τηλέφωνο, το «καυτό» 24ωρο που οδήγησε στη συμφωνία.
Μετέφερε την άποψή του ότι «δεν γίνεται να γίνει αποδεκτή η λογική κάποιων στην Ευρωπαϊκή Ενωση» που επιμένουν να αγνοούν το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα που να δίνει ανάσα σε πρώτη φάση στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το πλάνο της και διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα επικοινωνήσει με την Ανγκελα Μέρκελ για να βοηθήσει στην κατεύθυνση της λύσης.
Το επόμενο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνη αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων. Η δέσμευση αυτή της κυβέρνησης ότι θα παρουσιάσουν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων «μέχρι το τέλος της Δευτέρας» κράτησε το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία στα γραφεία τους αυτό το Σαββατοκύριακο και λέγεται ότι σκοπεύουν να είναι συνεπείς στο ραντεβού τους ώστε να κερδίσουν χρόνο...
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment