Saturday 14 February 2015

«Μια τρελή ημέρα» στο Μέγαρο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΛΙΒΑΘΙΝΟ

«Μια τρελή ημέρα» στο Μέγαρο

Ο Στάθης Λιβαθινός και η πολυβραβευμένη ομάδα του μετά τη μεγάλη επιτυχία της «Ιλιάδας», που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το νέο τους εγχείρημα.

«Ο γάμος του Φίγκαρο» παρουσιάζεται στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, σε συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Polyplanity Productions και εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου Θέατρο στο Μέγαρο
«Ο γάμος του Φίγκαρο» παρουσιάζεται στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, σε συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Polyplanity Productions και εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου Θέατρο στο Μέγαρο
Πρόκειται για το εμβληματικό έργο του κλασικού γαλλικού ρεπερτορίου «Ο γάμος του Φίγκαρο» του Μπομαρσέ, σε νέα μετάφραση από τα γαλλικά της Ελσας Ανδριανού.
«Η τρελή ημέρα ή Ο γάμος του Φίγκαρο» γράφτηκε στα 1778. Πρωτοανέβηκε στις 24 Απριλίου 1784 στο θέατρο «Odeon». Aποτελεί μέρος της περίφημης τριλογίας του Μπομαρσέ, στην οποία βασίστηκαν δύο από τις διασημότερες όπερες του λυρικού ρεπερτορίου «Οι γάμοι του Φίγκαρο» του Μότσαρτ και «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Ροσίνι.
Γραμμένο τις παραμονές της Γαλλικής Επανάστασης, της οποίας θεωρήθηκε προάγγελος, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θεατρικά κείμενα του 18ου αιώνα. Το έργο, πέρα από την πολιτική διάστασή του που συμπυκνώνει τους ιδεολογικούς προβληματισμούς του Διαφωτισμού, εξελίσσεται ως μια φρενήρης κωμωδία βασισμένη στον αυτοσχεδιαστικό οίστρο των ηθοποιών.
H φημισμένη κωμωδία του κορυφαίου Γάλλου δραματουργού Πιερ Μπομαρσέ (1732-1799) παρουσιάζεται στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, σε συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Polyplanity Productions και εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου Θέατρο στο Μέγαρο.
Τη μετάφραση υπογράφει η Ελσα Ανδριανού, τη σκηνοθεσία ο Στάθης Λιβαθινός, τη δραματουργική επεξεργασία η Ελσα Ανδριανού και ο Στάθης Λιβαθινός.
Τα σκηνικά-κοστούμια φιλοτέχνησε η Ελένη Μανωλοπούλου, οι φωτισμοί είναι του Αλέκου Αναστασίου, η μουσική του Χαράλαμπου Γωγιού.
Παίζουν: Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Δημήτρης Ημελλος, Νίκος Καρδώνης, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας, Αρης Τρουπάκης, Αντιγόνη Φρυδά. Ζωντανή μουσική: AntArtes.ethnos

No comments:

Post a Comment