Friday, 13 March 2015

Το μυστήριο των «χαμένων χρημάτων» και η μαγική κρύπτη της φοροδιαφυγής

Το μυστήριο των «χαμένων χρημάτων» και η μαγική κρύπτη της φοροδιαφυγής

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το μυστήριο των γνωστών «λογιστικών διαφορών» στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών των κεντρικών τραπεζών, δηλαδή χρημάτων που χάνονται ή εμφανίζονται χωρίς εξήγηση επιχειρεί να ανιχνεύσει σχετική έρευνα της Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα διαπιστώνει ότι οι εκτεταμένες αυτές λογιστικές διαφορές σχετίζονται συχνά με παράνομες και σπανίως με απολύτως νόμιμες συναλλαγές. Στη σχετική έρευνά της που δημοσιεύεται σε σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η Deutsche Bank χαρακτηρίζει με τον όρο της φυσικής «σκοτεινή ύλη» τα ενίοτε δυσθεώρητα ποσά που προκύπτουν από το άθροισμα των λογιστικών διαφορών. Οπως επισημαίνει, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ορισμένα κεφάλαια προέρχονται από εμβάσματα μεταναστών αλλά υπογραμμίζει ότι στην πλειονότητά τους σχετίζονται με τη φοροαποφυγή είτε αυτή γίνεται με νόμιμο είτε με παράνομο τρόπο.

Στα ευρήματα

Ανάμεσα στα ευρήματα της έρευνας ξεχωρίζουν οι συστηματικές καθαρές εισροές στη Βρετανία κεφαλαίων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία, ενώ κάποιες προορίζονται για να πληρώσουν πολυτελείς επαύλεις στο Λονδίνο μέσω των οποίων γίνεται «ξέπλυμα» χρήματος ή απόκρυψη πλούτου. Παράλληλα η Deutsche Bank διαπίστωσε σταθερά μεγάλες καθαρές εισροές κεφαλαίων σε Ελβετία, Νορβηγία και ΗΠΑ πέραν των όσων έχουν καταγραφεί επισήμως. Μια άλλη περίπτωση που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της Deutsche Bank και αναλύεται εκτενώς στο σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times είναι εκείνη της Σουηδίας όπου οι ανεξήγητες ροές κεφαλαίων είναι περίπου ισοδύναμες με το ύψος όσων εκροών έχουν καταγραφεί ως επενδύσεις στο εξωτερικό.

Η Deutsche Bank υπογραμμίζει πως εδώ και χρόνια φορολογούνται με υψηλούς συντελεστές τα σουηδικά νοικοκυριά. Μετά από χρόνια διενέξεων ο φόρος επί του πλούτου καταργήθηκε μόλις το 2007. Ως τότε, όμως, μεγάλος ιδιωτικός πλούτος είχε μεταφερθεί στο εξωτερικό καθώς από το 1993 τα σουηδικά νοικοκυριά είχαν το δικαίωμα να διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς και επενδυτικά χαρτοφυλάκια μετοχών στο εξωτερικό. Η σχετική έρευνα παραθέτει την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, της Riksbank, ότι οι άμεσες επενδύσεις των νοικοκυριών στο εξωτερικό «καταγράφονται ελάχιστα στις στατιστικές».

Και όπως επισημαίνει το σχετικό ρεπορτάζ των F.T., η Σουηδία δεν είναι η μοναδική ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά που παρουσιάζει υψηλούς φόρους ή υπόπτως μεγάλα «λογιστικά λάθη». Ετσι η βρετανική εφημερίδα επεκτείνει την έρευνα της γερμανικής τράπεζας περαιτέρω. Διαπιστώνει ότι στη Φινλανδία το άθροισμα των «λογιστικών λαθών» στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας φέρνει στην επιφάνεια εκροές κεφαλαίων της τάξης περίπου του 30% του ΑΕΠ. Το σημαντικότερο στοιχείο που προκύπτει, όμως, είναι ότι η μεγάλη αύξηση των κρυφών αυτών φινλανδικών επενδύσεων τυχαίνει να έχει συμπέσει με την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης της Ευρωζώνης. Στο μεταξύ, στον αντίποδα βρίσκεται η μικροσκοπική Μάλτα, που βέβαια συγκαταλέγεται στους φορολογικούς παραδείσους, καθώς από τα μέσα του 2009 έχει απορροφήσει κρυφές εισροές ξένων κεφαλαίων της τάξης του 20% του ΑΕΠ της.

«Διαρροές»
Κι ενώ η Ελλάδα μαζί με Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο δεν εμφανίζουν ούτε εισροές ούτε εκροές αυτού του είδους του «χαμένου χρήματος», σταθερές «διαρροές» εμφανίζουν Δανία, Ολλανδία, Αυστρία και Ιταλία. Από την έρευνα των F.T. προκύπτει ότι από το 2008 οι Δανοί αποταμιευτές έστειλαν τουλάχιστον το 10% του ΑΕΠ της χώρας τους σε μη καταγεγραμμένες ξένες επενδύσεις. Η μεγάλη αυτή στροφή έγινε από το 1993 ώς το 2003 ίσως εν αναμονή του ενιαίου νομίσματος, ενώ πολλά κεφάλαια «έκαναν φτερά» από την Αυστρία στο διάστημα από το 1998 ώς το 2006. Σε ό,τι αφορά την Ιταλία το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που εξαφανίστηκαν εγκατέλειψαν τη χώρα τα χρόνια πριν από το 2004. Αντιθέτως, η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που έχει γίνει αποδέκτης μεγάλων εισροών κρυφών κεφαλαίων. Αυτό συνέβη από το 2003 ώς το 2008.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment