«Ο Νετανιάχου είναι ο αρχιτέκτονας του φόβου»
Μια ιδιαίτερη τιμή αποδίδεται σήμερα στον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου με την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο μετά από πρόσκληση των Ρεπουμπλικάνων. Κριτική ασκεί ο ιστορικός Φριτς Στερν.
Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο Σαρλ ντε Γκολ, ο Λεχ Βαλέσα αλλά και η Άνγκελα Μέρκελ είναι κάποιοι από τους λίγους πάντως ξένους πολιτικούς που μίλησαν στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Η σημερινή ομιλία του ισραηλινού πρωθυπουργού αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά θεωρείται αμφιλεγόμενη καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να τορπιλίσει τη βαθμιαία προσέγγιση της Δύσης με το Ιράν εξαιτίας της άτεγκτης στάσης του Βενιαμίν Νετανιάχου. Ο γερμανικής καταγωγής αμερικανός ιστορικός, Φριτς Στερν, μίλησε το πρωί στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF, σχολιάζοντας τις ισραηλινές ανησυχίες ότι το Ιράν ενδέχεται να μπορέσει σύντομα να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα:
«Από όσο γνωρίζω οι Ιρανοί εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια δεν έχουν εξελιχθεί στον τομέα της κατασκευής μιας πυρηνικής βόμβας. Και μια ερώτηση: Γιατί δεν μιλάμε ποτέ για την πυρηνική βόμβα του Ισραήλ; Εννοώ πως το Ισραήλ με την βοήθεια των Γάλλων και των Ευρωπαίων έγινε μια πυρηνική δύναμη. Και νομίζω πως και αυτό παίζει κάποιο ρόλο».
Φτιάχνει τον κόσμο που ο ίδιος φοβάται…
Στην ερώτηση εάν ο Νετανιάχου εξαιτίας της πρόσφατης ιστορίας του Ισραήλ έχει πραγματικά εναλλακτική επιλογή και εάν η ασφάλεια των πολιτών του δεν θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα, ο Φριτς Στερν επισημαίνει:
«Αυτό είναι απολύτως σωστό. Αλλά το θέμα είναι πώς φθάνει κανείς σε αυτή την ασφάλεια. Τον θεωρώ (σ.σ. τον Νετανιάχου) αρχιτέκτονα του φόβου. Φτιάχνει τον κόσμο που ο ίδιος φοβάται. Φτιάχνει έναν κόσμο όπου το Ισραήλ βρίσκεται ολοένα και πιο απομονωμένο. Και αυτή είναι μια εξέλιξη που προκαλεί φόβο».
Τέλος, στην επισήμανση ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους και εάν αυτή η κατάσταση τον απογοητεύει, ο Φριτς Στερν υπογραμμίζει:
«Αυτό που με πονάει περισσότερο είναι οι εξελίξεις στο ίδιο το Ισραήλ, κυρίως με την εποικιστική πολιτική, με την κατοχή (σ.σ. των παλαιστινιακών εδαφών) κτλ. Από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι υπάρχει μια δυναμική αντιπολίτευση στο Ισραήλ, από ειδικούς, από ανθρώπους που ήταν υψηλά ιστάμενοι σε σημαντικές θέσεις ασφάλειας, οι οποίοι αντιτίθενται σε αυτή την εμφάνιση του Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, και αυτό μου δίνει και πάλι ελπίδα».
Μαρία Ρηγούτσου (DLF)
No comments:
Post a Comment