Saturday, 30 November 2013

Επιστροφή Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 Κλέφτες, πιάστε τους!

Έντυπη Έκδοση 

Κλέφτες, πιάστε τους!

Σίγουρα δεν είναι καθόλου άγνωστη λέξη η κοροϊδία, την οποία ως συνήθη πρακτική επιφυλάσσουν τα κυβερνητικά στελέχη στους πολίτες. Η εξαπάτηση της κοινής γνώμης, η υποκρισία και η παρουσίαση του μαύρου ως άσπρου αποτελούν τα βασικά εργαλεία πειθαναγκασμού (μαζί με την κρατική βία) κάθε εξουσίας που... σέβεται στοιχειωδώς τον εαυτό της.
Enet,grEnet,grΟμως εδώ, στην Ελλάδα του Μνημονίου και της εξαθλίωσης, τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Επώνυμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, ομολογεί κυνικά ότι το κράτος εν γνώσει του κλέβει τους πολίτες!
Ο συγκεκριμένος μόνιμος ανώτερος δημόσιος υπάλληλος είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι υπερτιμημένες σε σχέση με αυτές της αγοράς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ομως δεν πρόκειται να αλλάξουν, δηλαδή να μειωθούν, γιατί στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση δεν θα έπιανε το στόχο των εσόδων από τη φορολογία στα ακίνητα!
Την ίδια κυνική παραδοχή είχε κάνει το υπουργείο Οικονομικών πριν από λίγο καιρό, με τη διαρροή ενός εγγράφου non paper, στο οποίο ομολογούνταν ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, καθώς επί της ουσίας δεν υπάρχει αγορά ακινήτων!
Ωστόσο, λίγο καιρό πριν, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, είχε δηλώσει ότι δεν αναπροσαρμόσθηκαν οι αντικειμενικές τιμές, διότι θα πλήττονταν οι λαϊκές γειτονιές. Εκτίμηση που και πάλι κινείται εκτός πραγματικότητας, καθώς ο υπουργός μιλά προφανώς για ανατίμηση και όχι για μείωσή τους!
Είναι προφανές ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη επιχείρηση συνειδητής κλοπής των πολιτών, με πρόσχημα τη δημοσιονομική εξυγίανση. Η κλοπή αυτή είναι ένα έγκλημα διαρκείας, καθώς συνεχίζεται για τουλάχιστον δύο χρόνια και -όπως όλα δείχνουν- θα συνεχιστεί και για πολλά ακόμη χρόνια.
Το κράτος, αφήνοντας ψηλά τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, επωφελείται από την αυξημένη πρόσοδο των φόρων που επιβάλλει πάνω στα ακίνητα αυτά. Με βάση αυτό τον υπερτιμημένο φόρο πληρώσαμε το χαράτσι και τον ΦΑΠ των προηγούμενων ετών, έτσι θα πληρώσουμε και το νέο ενιαίο φόρο, τουλάχιστον ώς το 2016, οπότε και ίσως υπάρξει αναπροσαρμογή. Κάπως έτσι φτάσαμε και στο λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα...
Το ανάλγητο κράτος όχι μόνο κλέβει φανερά, αλλά το ομολογεί ανενδοίαστα. Και δεν υπάρχει ενεργός μηχανισμός να σταλεί στη φυλακή. Να δικαστεί, τουλάχιστον. Τα μπουντρούμια είναι για τους πολίτες!  ENET

«Κάποιοι όροι της Τρόικας είναι αντίθετοι με τα ανθρώπινα δικαιώματα»

«Κάποιοι όροι της Τρόικας είναι αντίθετοι με τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Πολλές από τις δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από την Τρόικα συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρεται σε νομική έκθεση κατ` εντολή των Αυστριακών και Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.
Σε νομική γνωμοδότηση του γερμανού πανεπιστημιακού καθηγητή Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο κατ` εντολή του αυστριακού Επιμελητηρίου Εργαζομένων, της Ομοσπονδίας Αυστριακών Συνδικάτων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, υποστηρίζεται ότι κάποιες από τις υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δηλαδή την ΕΚΤ και την Κομισιόν, που συμμετέχουν στην Τρόικα, συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια συνιστούν παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, με δεδομένο ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει ενσωματωθεί στο δίκαιο της ΕΕ.
Οι μειώσεις μισθών παραβιάζουν το δικαίωμα της ελεύθερης σύναψης συλλογικής σύμβασης
O γερμανός καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Αντρέας Φίσερ-ΛεσκάνοO γερμανός καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο
Ιδιαίτερα επικριτική είναι η έκθεση γερμανού νομικού έναντι της Τρόικας και των μέτρων λιτότητας που αυτή υπαγορεύει. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η Τρόικα πραγματοποίησε υπερβολικές (δυσανάλογες) παρεμβάσεις στο εργασιακό δίκαιο και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μειώσεις μισθών παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης σύναψης συλλογικής σύμβασης, ενώ άλλες δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα παραβιάζουν το ανθρώπινο δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία, στην κοινωνική ασφάλεια και την ιδιοκτησία. Παρεμβάσεις, όπως οι περικοπές των κατώτατων μισθών, η εφαρμογή των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και οι περικοπές στο σύστημα υγείας δεν καλύπτονται νομικά από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αναφέρεται στην έκθεση, ενώ σε όλα αυτά δεν υπήρχε επαρκής συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Θα μπορούσε να είχε επιτυχία ενδεχόμενη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο ΛουξεμβούργοΤο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο
Ο γερμανός καθηγητής εκτιμά ότι θα μπορούσε να έχει επιτυχή έκβαση μια προσφυγή ακύρωσης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με αντικείμενο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παράβαση των αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων. Μάλιστα η προσφυγή θα μπορούσε να έχει επιτυχία ιδίως αν την ασκούσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα μπορούσε να γίνει προσφυγή εναντίον των «ενεργειών των κρατών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας». Ακόμη και το Διεθνές Δικαστήριο θα μπορούσε να ασχοληθεί με το ζήτημα κατά πόσο είναι συμβατές αυτές οι υποχρεώσεις με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και στα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να γίνει προσφυγή εναντίον μεμονωμένων κρατών, παρατηρεί ο γερμανός πανεπιστημιακός.
Σταμάτης Ασημένιος, apa
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου   dw  de

H Ελλάδα υπό την πίεση των μεταρρυθμίσεων

Επισκόπηση τύπου

H Ελλάδα υπό την πίεση των μεταρρυθμίσεων

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, το θέμα του χρέους στην Κύπρο, η Ευρώπη που δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τα οικονομικά της και η κυβερνητική συμφωνία CDU και SPD είναι τα θέματα.
«Ο ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει προόδους στο θέμα της κρίσης, ωστόσο επισημαίνει πως οι προσπάθειες των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστούν» γράφει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. H εφημερίδα σημειώνει: «Πραγματικά η έκθεση αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην ανάπτυξη με τον τίτλο ‘Πως να συνεχιστεί η ανάπτυξη’. Παραθέτει μια ολόκληρη λίστα με συστάσεις προς την Ελλάδα ώστε αυτή να μπορέσει στο μέλλον να αποκτήσει μια σταθερή βάση ανάπτυξης. Ανάμεσα σε αυτά τα βήματα είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη διοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο είναι για παράδειγμα η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και η επίσπευση των νομικών διαδικασιών. Η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και η αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα συνέβαλαν στη αύξηση των εσόδων. Σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων».
H Λαϊκή Τράπεζα στην ΚύπροH Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρο
Η ίδια εφημερίδα στην ηλεκτρονική της σελίδα αφιερώνει ένα εκτενέστατο άρθρο στην Κύπρο και στο θέμα του χρέους και γράφει: «Τον περασμένο Μάρτιο, ο κόσμος της οικονομίας κρατούσε την ανάσα του εξαιτίας των τραπεζών. Οχτώ μήνες αργότερα η κατάσταση έχει κάπως ηρεμήσει. Πώς όμως έφτασε η κατάσταση μέχρι εκεί σε ένα νησί που ήταν συνηθισμένο στις επιτυχίες μέχρι τότε, παραμένει ένα θέμα στο οποίο οι απόψεις διίστανται».
Η Ευρώπη και ο δύσκολος έλεγχος του δημόσιου χρέους
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τα χρέη της» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στη Weltτου Βερολίνου. Η εφημερίδα γράφει: «Η οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ επέστρεψε. Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη απέχουν όμως πολύ από την τήρηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Αντιθέτως: σχεδόν παντού αυξάνεται ο όγκος των χρεών. Αυτό παρουσιάζει έκθεση του 2013 του Ιδρύματος για την Οικονομία της Αγοράς στο Βερολίνο. Στην έκθεση λαμβάνεται υπόψιν εκτός από το δημόσιο χρέος και το μη εμφανές χρέος στο κοινωνικό σύστημα. Οι αξιώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές αποτελούν για τις μελλοντικές γενιές στις περισσότερες χώρες πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση από ό,τι το επίσημο δημόσιο χρέος».
Κυβερνητική συμφωνία CDU και SPD Κυβερνητική συμφωνία CDU και SPD
Και λίγο παρακάτω η Welt σημειώνει: «Κυρίως στην Κύπρο, στη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, ξοδεύει το κράτος περισσότερα από όσα εισπράττει(...). Στην Ελλάδα το μη εμφανές δημόσιο χρέος είναι τρεις φορές περισσότερο από ό,τι επισήμως παρουσιάζεται».
Τέλος, η Osnabrücker Zeitung αναφέρεται στα κυβερνητικά σχέδια της Χριστιανικής Ένωσης και των Σοσιαλδημοκρατών και γράφει: «Χαρούμενα και αισιόδοξα παρουσιάζουν η Χριστιανική Ένωση και οι Σοσιαλδημοκράτες την καλή οικονομική κατάσταση και διατείνονται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Στην πράξη όμως αυτά τα ωραία σχέδια δεν τηρούνται. Μια τέτοια οικονομική πολιτική δεν είναι στέρεα αλλά αντίθετα μη σοβαρή».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη    DW DE

Μυστικά και ισορροπίες της νέας γερμανικής κυβέρνησης

Πολιτική

Μυστικά και ισορροπίες της νέας γερμανικής κυβέρνησης

Επτασφράγιστο μυστικό παραμένει η στελέχωση της κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία. Οι κυβερνητικοί εταίροι θα περιμένουν το εσωκομματικό δημοψήφισμα στο SPD για πολλούς λόγους.
Πριν από το εσωκομματικό δημοψήφισμα των Σοσιαλδημοκρατών δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί η στελέχωση της κυβέρνησης συνασπισμού. Μια συζήτηση για ονόματα θα προκαλούσε μεγαλύτερη αναταραχή στις οργανώσεις του αρχαιότερου κόμματος της Γερμανίας, το οποίο περνά τη μεγαλύτερη –ίσως- κρίση της ιστορίας του. Η κομματική βάση αντιμετωπίζει με δυσπιστία την συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Εκτιμάται ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων θα μπορούσε να επηρεάσει τις ούτως ή άλλως εύθραυστες σοσιαλδημοκρατικές ισορροπίες. Κι αυτό γιατί παραδοσιακά στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η ανάθεση υπουργείων συνιστά το αποτέλεσμα ισορροπιών και ποσοστώσεων.
Αναλογικότητα και ως προς την εσωκομματική πτέρυγα
«Οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας διεκδικούν πάντα το υπουργείο ΓεωργίαςΟι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας διεκδικούν πάντα το υπουργείο Γεωργίας
Το βασικό κριτήριο για την επιλογή ενός υπουργού δεν αποτελεί η ικανότητά του σε κάποιο πολιτικό πεδίο. Τα κριτήρια είναι περισσότερα και σχετίζονται με πολλούς παράγοντες. Κατ` αρχήν είναι η αναλογία των φύλων. Ένα μέρος των υπουργών θα πρέπει να είναι γυναίκες. Είναι επίσης το θρησκευτικό δόγμα στο οποίο ανήκουν οι υπουργοί. Θα πρέπει να υπάρχει μια αναλογική εκπροσώπηση καθολικών και προτεσταντών. Είναι ο τόπος καταγωγής των υπουργών. Θα πρέπει και εδώ να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ Δυτικογερμανών και Ανατολικογερμανών. Ιδιαίτερη, ωστόσο, σημασία έχει η κομματική οργάνωση, στην οποία ανήκει ένας υπουργός. Όσο πιο ισχυρή και πολυμελής η οργάνωση τόσο πιο μεγάλες οι πιθανότητες να «βγάλει» υπουργό.
Και όχι μόνο. Όπως εξηγεί ο Βέρνερ Πάτσελτ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πολυτεχνείο της Δρέσδης: «Θα πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα και ως προς την εσωκομματική πτέρυγα που ανήκουν οι υπουργοί. Απαιτείται μια ισορροπία μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών στο υπουργικό συμβούλιο. Υπάρχει επίσης ένας άγραφος νόμος που θέλει τον καγκελάριο να εντάσσει στην κυβέρνησή του και τους κυριότερους εσωκομματικούς του αντιπάλους προκειμένου οι τελευταίοι να μην λύνουν και δένουν στην κοινοβουλευτική ομάδα».
Ο ρόλος των πολιτικών παραδόσεων
Οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούν παραδοσιακά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.Οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούν παραδοσιακά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Οι ποσοστώσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη ισορροπιών, εκτιμά και ο Χένρικ Γκαστ, Πολιτικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, υποστηρίζοντας ότι οι ισορροπίες διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία μιας κυβέρνησης. Πέραν όμως του φύλου, του θρησκευτικού δόγματος, της γεωγραφικής προέλευσης και των κομματικών πτερύγων, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι πολιτικές παραδόσεις. Ο Βέρνερ Πάτσελτ τις υπενθυμίζει: «Οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας διεκδικούν πάντα το υπουργείο Γεωργίας, επειδή το πεδίο αυτό είναι σημαντικό για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούν παραδοσιακά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η στελέχωση του υπουργείου Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως, το οποίο δεν παραχωρείται ποτέ σε στελέχη που διακρίνονται για τον φιλελεύθερο τρόπο σκέψης τους. Το αντίθετο ακριβώς ισχύει για τους υπουργούς Δικαιοσύνης».
Τέλος υπάρχει και η ισορροπία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Οικονομίας. Και τα δύο αυτά υπουργεία σπάνια δίνονται στο ίδιο κόμμα.
Για τους λόγους αυτούς, τα κόμματα του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού αποφεύγουν την ονοματολογία που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη σοσιαλδημοκρατική βάση κατά το δεκαπενθήμερο των εσωκομματικών ψηφοφοριών. Θεωρείται, ωστόσο, πολύ πιθανό ότι το υπουργείο Οικονομικών θα το αναλάβει εκ νέου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως θεωρείται δεδομένο ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα παραχωρηθεί στους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ οι φήμες θέλουν και την σύσταση ενός «υπερυπουργείου» για τον πρόεδρο του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Janine Albrecht/Σταμάτης Ασημένιος    DW DE
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Πέντε «βόμβες» στην αυλή του Μαξίμου

Πέντε «βόμβες» στην αυλή του Μαξίμου

Share

Πέντε «καυτές» πατάτες καλείται να διαχειριστεί μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση. Πέντε «βόμβες» στην αυλή του Μαξίμου οι οποίες θα κρίνουν και την τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού. Αν απασφαλιστούν τάχιστα και δεν υπάρξουν απώλειες, τότε ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει ορίζοντα για μετά τις ευρωεκλογές και βλέπουμε.Αν, όμως, σκάσει έστω και μία από αυτές τότε τα πάντα θα καταρρεύσουν. Οι βόμβες είναι:
1.   Οι πλειστηριασμοί: Οι τροικανοί επιμένουν σε ένα σκληρό μοντέλο πλήρους απελευθέρωσης, γεγονός που θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη. Δεν αποδέχονται ούτε καν την πρόταση της κυβέρνησης για προστασία των φτωχών σε μια εμμονή που δημιουργεί ερωτήματα. Όπως π.χ. για μια γενική κατάρρευση τιμών ώστε να πουληθούν κοψοχρονιά σε ξένα αρπακτικά. Και είναι γεγονός ότι μια γενική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν περνά από τη Βουλή ούτε με το να… γκρεμιστούν τα τσιμέντα.
2.   Υγεία και Παιδεία: Είτε πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για απεργίες που θα τινάξουν στον αέρα τους δύο τομείς, είτε έχουν γίνει λάθη, η ουσία είναι ότι ταλαιπωρούνται χιλιάδες άνθρωποι. Στα Πανεπιστήμια, το πιο πιθανό είναι ότι χάνεται το εξάμηνο διότι ακόμη και τη Δευτέρα να ξεκινήσουν μαθήματα θα πρόκειται για εξάμηνο… παρωδία. Το τεράστιο πρόβλημα, ωστόσο, πλέον ακούει στο όνομα ΕΟΠΥΥ. Η πολυήμερη απεργία των γιατρών έχει προκαλέσει απίστευτο έμφραγμα στην Υγεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας υπάρχει ακόμη και η πρόβλεψη για λουκέτο στον Οργανισμό αλά ΕΡΤ. Κάτι τέτοιο ασφαλώς θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση και όλο το σύστημα. Ακόμη και σωστή να είναι η απόφαση, θα προκαλέσει μια απίστευτη αναταραχή την οποία φυσικά θα φορτωθεί στα αρνητικά αυτή η κυβέρνηση.
3.   Διαπραγμάτευση με την τρόικα: Πέρα από τους πλειστηριασμούς υπάρχουν κι άλλα ανοικτά μέτωπα. Το δημοσιονομικό κενό, ο φόρος ακινήτων, το κλείσιμο ή όχι των ΕΑΣ κ.λπ. Και ήδη στο Μαξίμου έχουν λάβει τα μηνύματα για τις κρίσιμες ψηφοφορίες που έρχονται, κυρίως σε ότι αφορά τα ακίνητα.
4.   Νέα «κρυφά» μέτρα. Μπορεί ο προϋπολογισμός να μην προβλέπει νέα μέτρα, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μέτρα. Είναι τα ήδη ψηφισμένα που θα ισχύσουν από την πρώτη του χρόνου και θα επιβαρύνουν τους Έλληνες. Όταν αδειάζει η τσέπη των οικογενειών ουδόλως τους ενδιαφέρει αν πρόκειται για νέα μέτρα ή για ήδη συμφωνημένα. Με την κυβέρνηση θα τα βάλει ο κόσμος, εξ’ ου και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν άνοδο της ακροδεξιάς. Όταν κληθεί να πληρώσει π.χ. φόρο υπεραξίας στα ακίνητα και τις μετοχές, φόρο ακινήτων με πλαστές αντικειμενικές, επιπλέον φόρους λόγω αλλαγής του τρόπου φορολόγησης, τότε θα αρχίσει να βρίζει. Κι όταν δει μειώσεις σε συντάξεις ή ακόμη και κατάργηση δεκάδων φορο-απαλλαγών, δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Με την κυβέρνηση θα τα βάλει. Άσε δε που κανείς δεν είναι σίγουρος αν θα αλλάξει ο προϋπολογισμός.
5.   Πολιτική αστάθεια: Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί το απόλυτο χάος και κανείς δεν ξέρει ποιος και πότε θα «αυτομολήσει» αλά Τζάκρη. Ο Βενιζέλος δε μπορεί να μαζέψει το κόμμα του και οι κρίσιμες ψηφοφορίες είναι μπροστά. Αλλά και στη ΝΔ δεν είναι όλα ρόδινα. Βουλευτές ξεσπαθώνουν κατά του Γ. Στουρνάρα είτε έχουν δίκιο είτε άδικο. Κάποιοι μάλιστα ονειρεύονται ήδη ότι θα γίνουν οι νέοι… Τσάροι. Μέχρι και ο… Ταμήλος που ρωτήθηκε πρόσφατα δήλωσε έτοιμος να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Κάποιοι βουλευτές «πνίγονται» στο λαϊκίστικο στυλάκι τους και εκτοξεύουν βολές, ακόμη κι όταν δεν έχουν λύσεις και προτάσεις. Και κάποιοι άλλοι βαράνε κατά βούληση στοχεύοντας στον Σαμαρά επειδή αδυνατούν να τον φτάσουν. Δύσκολη, επομένως, κάθε πρόβλεψη για την σταθερότητα της κυβέρνησης.
Υπάρχουν καλά νέα; Πολλοί πιστεύουν ότι ναι υπάρχουν. Όπως για παράδειγμα η βελτίωση στα μακροοικονομικά στοιχεία, η ύπαρξη του πλεονάσματος και η υπόσχεση ότι τον Απρίλιο θα υπάρξει διάλογος για λύση σε ότι αφορά το χρέος.
Καλό νέο είναι επίσης ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ανίκανη να κεφαλαιοποιήσει την αναταραχή που υπάρχει. Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, η αδυναμία του να παρουσιάσει μια ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση, δίνει «ανάσες» στην κυβέρνηση διότι δεν έχει την πίεση που θα είχε με μια ικανή αντιπολίτευση.
Μπορεί να διορθώσει τα λάθη της η κυβέρνηση και να προχωρήσει; Πολλοί πιστεύουν πως ναι. Υπάρχουν περιθώρια, αλλά πλέον έχουν στενέψει.
Α.Ψ.
This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.ANTINEWS

Friday, 29 November 2013

Γεωργιάδης: Ερχονται νέα μέτρα αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις

Γεωργιάδης: Ερχονται νέα μέτρα αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις
«Έχουμε δυο κατηγορίες πολιτών αυτούς που τους γεννήσανε απλές μάνες και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και το εννοώ» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας.

Με νέα μέτρα προειδοποίησε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε περίπτωση που συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι γιατροί ανακοίνωσαν παράταση των κινητοποιήσεων τους έως τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, μιλώντσας στον ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε, ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν συνεχίσουν οι γιατροί το ΕΟΠΥΥ θα πάρουμε κι αλλά μέτρα για να μην στερηθούν οι πολίτες το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαιώματα τους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη».
«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και το εννοώ. Δεν μπορεί ο γιατρός να απεργεί το πρωι και το βράδυ να εχει ιατρείο και να πληρώνεται απο τον ΕΟΠΥΥ, διακόπτουμε τις συμβάσεις, και τα ραντεβού θα τα μοιράσουμε στους άλλους συμβεβλημένους γιατρούς» επισήμανε.
«Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται συνολικό σχέδιο σε περίπτωση που επιμείνουν σε απεργίες. Το υπουργείο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα της διαθεσιμότητας (...) η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή, όχι για το αν θα γίνει η μεταρρύθμιση, η μεταρρύθμιση θα γίνει οπωσδήποτε. Δεν δέχομαι επί της αρχής εξαίρεση κάποιων πολιτών που θεωρούν ότι είναι πάνω από τους άλλους πολίτες. Δεν είναι ούτε πάνω, ούτε κάτω. Είναι ίσοι» διεμήνυσε.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥ «ζήτησαν να δεσμευτούμε ότι δεν θα κάνουμε καμία απόλυση, κινητικότητα καμία διαθεσιμότητα. Πώς είναι δυνατόν μια συντεχνία να αξιώνει κάτι τέτοιο συγκριτικά με τους υπόλοιπους υπαλλήλους του ελληνικού δημοσίου; Έχουμε δυο κατηγορίες πολιτών αυτούς που τους γεννήσανε απλές μάνες και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ».kathimerini

Η τέχνη της ταραχώδους αποτυχίας

Η τέχνη της ταραχώδους αποτυχίας
Του Νίκου Κωνσταντάρα
Παρά τα χρόνια της κρίσης και της βίαιης προσαρμογής σε μιαν άλλη πραγματικότητα, ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται με την ίδια φασαρία, τις ίδιες υπερβολές και την ίδια συγκρουσιακή νοοτροπία που απέκλειε την ομαλή εξέλιξη της κοινωνίας μας, της οικονομίας και της πολιτικής μας όλα τα προηγούμενα έτη. Είναι σαν να έχουν εξελιχθεί τεχνοτροπίες που στοχεύουν στην πρόκληση γενικής σύγχυσης, ώστε να μη γνωρίζει κανείς τι προτείνεται, τι γίνεται, ποιος είναι ο στόχος και ποιοι οι κίνδυνοι που θα προκύψουν. Οσοι έχουν την ευθύνη της εφαρμογής μέτρων δεν έχουν το σθένος να εκτελέσουν το καθήκον τους με αποφασιστικότητα, ενώ όσοι αντιστέκονται γνωρίζουν ότι η δική τους αποφασιστικότητα θα δρέψει δάφνες. Η υπόθεση της λεγόμενης «διαθεσιμότητας» διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια είναι μια λαμπρή εφαρμογή του τεχνάσματος «κάνε πως τα αλλάζεις όλα για να μην αλλάξεις τίποτα». Ετσι, η δηλωμένη «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει με μια ομάδα εργαζομένων την οποία παρουσίαζε ως τρανταχτό παράδειγμα ευνοιοκρατίας και νεποτισμού προκάλεσε την απόλυτη άρνηση των ενδιαφερομένων να δεχθούν τη μοίρα τους, την άμεση συσπείρωση των αντικυβερνητικών, αντιμνημονιακών, αντισυστημικών και λοιπών δυνάμεων, σε ένα μέτωπο που δεν επέτρεπε καμία υποχώρηση από κανέναν.
Το αποτέλεσμα: το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο παραμένουν κλειστά επί 12 εβδομάδες, ο αριθμός των (υποθετικώς) «διαθέσιμων» υπαλλήλων συρρικνώθηκε σε περίπου 100 από τους εκατοντάδες που ήταν ο στόχος, η πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση καταρρακώθηκε (όπως και το όποιο κύρος είχε απομείνει στο «κράτος» και στην κυβέρνηση) και, σαν να μην έφθαναν αυτά, οι υπάλληλοι επιμένουν να κρατούν κλειστά τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Προκλήθηκε η μεγαλύτερη δυνατή αντίδραση, με το μεγαλύτερο δυνατό κόστος για τους φοιτητές και την κοινωνία. Εάν σκεφθούμε ότι η έλλειψη σχεδιασμού και αυτοπεποίθησης των κυβερνώντων, καθώς και η άκαμπτη αντίδραση των αντιπάλων τους, ευνοούν τη νοοτροπία του «όχι σε όλα», τότε το κόστος δεν μετριέται μόνο με την αποτυχία του μέτρου, αλλά και με την ενίσχυση των δυνάμεων της αδράνειας. Είτε μελέτησε το θέμα, είτε ήθελε να πετύχουν τα μέτρα είτε όχι, οι αντιδράσεις είναι και άλλοθι για τον εκάστοτε υπουργό να πράξει τα ελάχιστα.
Αυτή η τέχνη, που θα μπορούσε να ονομαστεί «η μέθοδος της ταραχώδους αδράνειας», δεν είναι εφεύρημα του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Είναι παλιά, δοκιμασμένη και επιτυχημένη. Κάθε κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών κατάφερνε να προκαλεί τις μέγιστες αντιδράσεις, με την ανάλογη ζημιά στην κοινωνία και μετά να αφήνει τα πράγματα ως είχαν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα τηλεοπτικά σόου μάς ζαλίζουν με υπερβολές και ψέματα, είτε αντιστέκονται σε μέτρα είτε «αποκαλύπτουν» σκάνδαλα. Ολοι μαζί συμβάλλουν στη σύγχυση και στην ανασφάλεια, ενισχύοντας τον φόβο για κάθε αλλαγή. Η αδράνεια βολεύει όλους, έως την ώρα που όλοι τιμωρούνται, όπως τιμωρούνται οι Ελληνες σήμερα.
Οταν για τόσα χρόνια η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, προκύπτει ένα σκληρό ερώτημα: Αυτές οι επαναλαμβανόμενες αποτυχίες είναι προϊόντα χρόνιας, συστημικής ανικανότητας ή πολιτικής σκοπιμότητας;kathimerini

Ο Αδωνις Γεωργιάδης κέρδισε τις εντυπώσεις

Ο Αδωνις Γεωργιάδης κέρδισε τις εντυπώσεις
Του Αθανασιου Έλλις
Δεν γνωρίζω τον υπουργό Υγείας. Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ. Η νεφελώδης πολιτική του σταδιοδρομία προσφέρεται για ποικίλα σχόλια. Πάμπολλες φορές έχει υποπέσει σε υπερβολές. Το ύφος του είναι συχνά ερειστικό. Εχει παραβιάσει βάναυσα την προτροπή του πρωθυπουργού να αποφεύγονται οι πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις. Ομως, οφείλει κανείς να του αναγνωρίσει ευθύτητα και ρεαλισμό, αρετές που στους πολιτικούς της σημερινής Ελλάδας, όπως και σε αυτή των προηγούμενων δεκαετιών, αποτελούν δυστυχώς την εξαίρεση, όχι τον κανόνα.
Με αφορμή τις συγκρούσεις του κυρίως για τα φάρμακα, αλλά και για άλλα ζητήματα που άπτονται του πιο ευαίσθητου τομέα που δεν είναι άλλος από αυτόν της υγείας, ο κ. Γεωργιάδης έχει φθάσει να είναι μια από τις φωνές της λογικής. Πιο βροντερή, είναι αλήθεια, από όσο θα έπρεπε, αλλά παρά ταύτα φωνή λογικής. Η διαπίστωση εκπλήσσει και πιθανώς να ενοχλεί, αλλά είναι η ωμή πραγματικότητα. Κατά τη θητεία του ως υφυπουργού Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τη ναυτιλία, είχε επιδείξει την ικανότητα να συζητεί εποικοδομητικά τόσο με τους εφοπλιστές όσο και με τους εργαζομένους. Ισως τον βοηθάει το γεγονός ότι, σε αντίθεση με πληθώρα άλλων πολιτικών μας, είναι αυτοδημιούργητος και δεν προέρχεται από «τζάκι». Οτι έχει δραστηριοποιηθεί στον ιδιωτικό τομέα, έχει υποστεί ζημίες και τις έχει διαχειρισθεί.
Δεν θα διολισθήσω στην εύκολη συνωμοσιολογία. Δεν γνωρίζω κατά πόσον ευσταθεί και δεν υιοθετώ την κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εγχώριων φαρμακοβιομηχάνων. Με το ίδιο σκεπτικό απορρίπτω την περιγραφή του κ. Γεωργιάδη ως «ντίλερ» των πολυεθνικών. Και, φυσικά, ο άνθρωπος που ως προβεβλημένο στέλεχος του ΛΑΟΣ εθεωρείτο από κάποιους αντισημίτης, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται τώρα «όργανο των Εβραίων».
Το βέβαιο είναι πως η φαρμακευτική περίθαλψη προσφερόταν για μια ήπια, εποικοδομητική και τελικώς συναινετική συζήτηση, αλλά αντ’ αυτού ζήσαμε ένα θέατρο του παραλόγου. Στα μάτια της κοινής γνώμης η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έωλη και ο Αδωνις Γεωργιάδης κέρδισε τις εντυπώσεις, και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, που είναι ο πιο δύσκολος να τον διαχειρισθεί κανείς πολιτικά, ιδιαίτερα σε φάση δημοσιονομικής προσαρμογής, όπου καλείται να περικόψει δαπάνες.
Πέρα από το τι πιστεύει κανείς για τον υπουργό Υγείας, είναι γεγονός ότι κατεγράφη μια σημαντική νίκη της κυβέρνησης που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. Σε μια περίοδο που η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ βάλλονται για τα σκληρά μέτρα που εφαρμόζουν, η τροπολογία εκπέμπει μια αίσθηση ανακούφισης καθώς εξυπηρετεί τους πολίτες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το άνοιγμα των ελληνικών φαρμάκων στους συσχετισμούς των τιμών που υπάρχουν στην Ευρώπη εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε μείωση τιμών και στο εσωτερικό. Ολο το σύστημα θα κινηθεί προς τα κάτω. Είναι κάτι που θα ωφελήσει τους πολίτες, έστω και αν πλήξει κάποιους από τους εγχώριους φαρμακοβιομηχάνους που, όπως είναι φυσικό, αντιδρούν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε μόνον επικοινωνιακά. Απώλεσε και το ηθικό πλεονέκτημα. Ο πρόεδρος και τα στελέχη του δεν έπεισαν. Αντιλαμβανόμενος την επερχόμενη ήττα και κινούμενος υπό τη σκιά καταγγελιών περί προώθησης οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων, ο κ. Τσίπρας αντέδρασε σπασμωδικά, αναδιπλώθηκε και ζήτησε δεκαήμερο διάλογο. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 124 ψήφους και προκάλεσε μία απώλεια στον κυβερνητικό συνασπισμό. Χθες, απέτυχε να συσπειρώσει άλλα κόμματα ή βουλευτές. Με την αρνητική ψήφο συντάχθηκαν μόνον οι 72 βουλευτές του.
Η σταυροφορία του Αδ. Γεωργιάδη για τη μείωση της τιμής όλων των φαρμάκων κατάφερε να συσπειρώσει όχι μόνο τα δύο κόμματα της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και τα τρία της προηγούμενης. Η τροπολογία που κατέθεσε εξασφάλισε 164 ψήφους και μέσω αυτής η κυβέρνηση κατήγαγε σημαντική νίκη επί του κύριου αντιπάλου της.
Η ιδιοσυγκρασία του υπουργού Υγείας, η οποία αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο μέσα από τις συχνές τηλεοπτικές του εμφανίσεις, πολλάκις προκαλεί. Ομως, από τις τελευταίες εξελίξεις καθίσταται σαφές ότι ο κ. Γεωργιάδης αναδεικνύεται σε αιχμή του δόρατος στη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και, μάλιστα, σε ένα πεδίο που μέχρι πρότινος εθεωρείτο «προνομιακό» για την αξιωματική αντιπολίτευση.  kathimerini

Thursday, 28 November 2013

Greek economy to shrink for seventh year, OECD says

Greek economy to shrink for seventh year, OECD says

OECD Secretary-General Angel Gurria and Greece's Minister of Development Costis Hatzidakis unveil the reportThe OECD's forecast for Greece contrasts with the government's own projections

Related Stories

The Greek economy will keep shrinking next year and may need more financial help, the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) says.
The OECD's forecast of 0.4% contraction contrasts with the Greek government's prediction of 0.6% growth in 2014.
The OECD also said the recession in Greece had been "much deeper than expected" and that debt would not fall below 160% of GDP before 2020.
It would mark the seventh consecutive year of recession for Greece.
Since 2010, Greece has received rescue loans from the International Monetary Fund and European countries. In return, it has pledged to cut its debt and implement economic reforms.

Start Quote

Fresh pasteurised milk in Greece is up to 34% more expensive than the European average”
Costis HatzidakisGreek Development Minister
Deflation
However, the OECD's report suggests Greece may require more help.
"The need for further assistance to achieve fiscal sustainability cannot be excluded," the report said.
"If negative macroeconomic risks materialise... serious consideration should be given to further assistance to achieve debt sustainability."
The study also said that falling prices in Greece could put pressure on the country's ability to meet the terms of its bailout.
This year, the Greek economy experienced deflation - falling prices - for the first time in more than four decades.
"Deflation pressure may be stronger and last longer than expected," the paper warned.
Some analysts say falling prices in Greece are not entirely unwelcome, since it could make companies more competitive abroad and ease pressure on households.
However, Greece's Development Minister, Costis Hatzidakis, warned that some staple foods have become more expensive in Greece than elsewhere in the eurozone.
"Fresh pasteurised milk in Greece is up to 34% more expensive than the European average. We will not tolerate this any longer," he said.    BBC

Αέρας αλλαγής στην Καθολική Εκκλησία

Κοινωνία & Πολιτισμός

Αέρας αλλαγής στην Καθολική Εκκλησία

Ο Πάπας Φραγκίσκος στην πρώτη του αποστολική επιστολή ζητά εντονότερη δραστηριοποίηση της εκκλησίας υπέρ των φτωχών και στηλιτεύει τις αδικίες του σημερινού οικονομικού συστήματος.
Η πρώτη εκτενής επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο Βατικανό σκιαγραφώντας μία νέα αρχή στην καθολική εκκλησία. Ο Ποντίφικας ζητά μία εκκλησία στο πλευρό των φτωχών, με περισσότερη διάθεση αυτοκριτικής και λιγότερο πομπώδη. Στο εκτενέστατο κείμενο 180 σελίδων, που γράφτηκε με αφορμή το επερχόμενο τέλος της φετινής «χρονιάς της πίστης», επισημαίνει ότι η Καθολική Εκκλησίας οφείλει να είναι ανοιχτή σε «διάλογο με όλους». Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επιχειρεί να βρει μία ισορροπία ανάμεσα στην παράδοση και την προσαρμογή στα δεδομένα του σήμερα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς πλήρεις και οριστικές απαντήσεις από τον Πάπα σε ζητήματα που αφορούν την εκκλησία και τον κόσμο. Επιπλέον επισήμανε την «αναγκαιότητα μίας ιαματικής αποκέντρωσης» σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των επισκόπων, τους οποίους προέτρεψε να δώσουν μεγαλύτερο βήμα διαλόγου σε όλους του πιστούς.
Παρόμοιες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες είχε πάρει παλαιότερα και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’, ωστόσο η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκείς, όπως διαπίστωσε ο Πάπας Φραγκίσκος. Στο θέμα της διαμάχης για τον αποκλεισμό από τη Θεία Κοινωνία διαζευγμένων που έχουν ξαναπαντρευτεί, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι «οι θύρες των μυστηρίων δεν επιτρέπεται να κλείνουν για οποιονδήποτε τυχαίο λόγο», επισημαίνοντας ότι η Θεία Ευχαριστία «δεν είναι μία επιβράβευση για τους τέλειους».
«Άδικο από τη ρίζα του» το σημερινό οικονομικό σύστημα
Η Θεία Ευχαριστία «δεν είναι μία επιβράβευση για τους τέλειους»Η Θεία Ευχαριστία «δεν είναι μία επιβράβευση για τους τέλειους»
Πρώτιστο χριστιανικό καθήκον αποτελεί κατά τον Ποντίφικα η στροφή προς τους ανθρώπους που υποφέρουν. Όπως έγραψε στην επιστολή του, «προτιμώ μία εκκλησία ‘τσαλακωμένη’, πληγωμένη και βρώμικη επειδή έχει βγει στους δρόμους, από μία εκκλησία που ασθενεί εξαιτίας της εσωστρέφειας και της άνεσής της να γαντζώνεται στις βεβαιότητές της». Ως εκ τούτου ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά από τους πιστούς να συμβάλουν στην εξάλειψη των αιτίων της φτώχιας και κατονομάζει ως βασική αιτία του κακού και της βίας στην κοινωνία την άνιση κατανομή του παγκόσμιου πλούτου. Ο Ποντίφικας χαρακτήρισε το σημερινό οικονομικό σύστημα «άδικο από τη ρίζα του» υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ρύθμισης των χρηματαγορών.
Ο Πάπας Φραγκίσκος προτείνει «νέους δρόμους» και «δημιουργικές μεθόδους» για τη διάδοση του Ευαγγελίου και επιθυμεί να θέσει υπό εξέταση τις ισχύουσες εκκλησιαστικές δομές. Ο Ποντίφικας δεν αποκλείει μάλιστα ακόμη και μία μεταρρύθμιση του ίδιου του παπικού αξιώματος, επιθυμώντας παράλληλα να ενισχυθεί ο ρόλος των γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν την εκκλησία.
Αρκετοί γερμανοί επίσκοποι χαρακτήρισαν την επιστολή του Πάπα «προφητική έκκληση προς την εκκλησία». Ο πρόεδρος της Συνόδου Γερμανών Επισκόπων, Ρόμπερτ Τσόλιτς έκανε λόγο για μία «εντυπωσιακή ανάλυση της σημερινής κατάστασης».
Stefan Dege / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης    dw de

Ανχελ Γκουρία στην «Κ»: «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα»

Ανχελ Γκουρία στην «Κ»: «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα»
Την πλήρη αντίθεσή του σε νέα δημοσιονομικά μέτρα εκφράζει, σε συνέντευξή του στην «Κ», ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, σημειώνοντας ότι επιπλέον λιτότητα θα αυξήσει τον πολιτικό και κοινωνικό κίνδυνο, ενώ θα επιδράσει αρνητικά στη δημοσιονομική προσαρμογή που ήδη έχει επιτευχθεί, αλλά και στη βιωσιμότητα του χρέους.
Συνέντευξη στον Λεωνίδα Στεργίου

Ο Ανχέλ Γκουρία και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, στην παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ελληνική οικονομία.
Ούτε χρειάζονται, ούτε πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, καθώς οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας έχουν εξαντληθεί, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ο οποίος πιστεύει ότι «το ενδεχόμενο “κουρέματος” του επίσημου τομέα δεν θα πρέπει να βγει από το τραπέζι». Σύμφωνα με τον κ. Γκουρία, το μόνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η «εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και κυρίως στη δημόσια διοίκηση. Παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες και μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Φοροδιαφυγή, διαφθορά και γραφειοκρατία παραμένουν, όπως και οι στρεβλώσεις της αγοράς που κρατούν τις τιμές στα ύψη. Παράλληλα, απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών στη Δικαιοσύνη. Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ πιστεύει στο σενάριο της ανάκαμψης από το 2014 και θεωρεί ότι «δημοσιονομικά» θα είναι πιο ελαστικό έτος. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για ύφεση παραμένουν, καθώς ο ΟΟΣΑ προβλέπει μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στην οικονομία από την υψηλή ανεργία και τα μέτρα της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας.
– Tο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ήταν τελικά επιτυχημένο ή όχι; Μήπως είχε περισσότερη λιτότητα από ό,τι πρέπει;
– Το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε το 2010 έδωσε έμφαση μόνο στη δημοσιονομική προσαρμογή και απέτυχε στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υψηλότερη επιβάρυνση του δημοσίου χρέους που οδήγησε στην αναδιάρθρωση το 2012. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τη δημοσιονομική προσαρμογή και έχει περιορίσει σημαντικά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που αντανακλά μεγάλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Τώρα κάτι πρέπει να κάνει με το χρέος της και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα μειώσουν την ανεργία, θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα κάνουν την οικονομία ακόμα πιο ανταγωνιστική.
– Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν θα επιφέρουν νέες περικοπές; Για παράδειγμα, η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας δεν οδηγεί σε μειώσεις μισθών και σε απολύσεις; Οι απολύσεις στο Δημόσιο δεν είναι περικοπές;
– Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν δεν πρέπει να έχουν αρνητική δημοσιονομική επίπτωση ή τουλάχιστον όχι σημαντική. Από την άλλη, η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει όλο το φάσμα των μεταρρυθμίσεων και κυρίως να μεριμνήσει για μια πιο δίκαιη κατανομή του κόστους της κρίσης.
–Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
– Μέχρι σήμερα, η δημοσιονομική προσαρμογή και οι όποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν με τρόπο που έχει αυξήσει το αίσθημα της αδικίας. Οι απολύσεις και η εσωτερική υποτίμηση πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσα από τον ιδιωτικό τομέα, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους επιχειρηματίες. Ο δημόσιος τομέας θίχτηκε πολύ λιγότερο αν και εκεί έγιναν μεγάλες παρεμβάσεις. Οι αδικίες φαίνονται και από την αύξηση της ανισοκατανομής του εισοδήματος, όπου τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα λιτότητας. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε η αβεβαιότητα από την αποδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας, ενώ οι άνεργοι προήλθαν μόνο από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, οι αποδοχές στο Δημόσιο –στα χαμηλότερα κλιμάκια και με χαμηλότερα προσόντα– παραμένουν υψηλότερες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα, αν και οι αποκλίσεις έχουν περιοριστεί σε σχέση με το 2010. Με άλλα λόγια, το κόστος της προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων πρέπει να μοιραστεί δίκαια στην κοινωνία. Δεν μπορεί να πληρώνουν τη λιτότητα μόνο οι ίδιοι και οι ίδιοι.
– Επιπλέον μέτρα αντέχει σήμερα η ελληνική κοινωνία;
– Οχι, και ούτε χρειάζονται. Επιπλέον λιτότητα θα αυξήσει τον πολιτικό και τον κοινωνικό κίνδυνο, ενώ θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στη δημοσιονομική προσαρμογή που ήδη έχει επιτευχθεί, αλλά και στη βιωσιμότητα του χρέους. Ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος της μονάδας, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε περικοπή ή αύξηση φόρου έχει μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη. Τα μέτρα πρέπει να αφορούν μεταρρυθμίσεις έχοντας ταυτόχρονα την προσοχή στην ανάπτυξη και την ανεργία – κυρίως των νέων.
– Μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα σημαίνει χαμηλότεροι μισθοί;
– Ηδη, το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί. Ομως, η υψηλή ανεργία και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας θα επιφέρουν περαιτέρω πιέσεις μισθών χωρίς να αποφασιστούν νέα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά δεν είναι μόνο το μισθολογικό κόστος. Αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και περιοριστεί η φοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία, και εκλείψουν οι στρεβλώσεις στην αγορά, τότε αυτομάτως θα πέσουν οι τιμές και το μοναδιαίο κόστος παραγωγής. Αυτό θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερα γίνουν προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, τόσο λιγότερη θα είναι η ανάγκη για μείωση των μισθών. Και όταν μια οικονομία γίνει ανταγωνιστική και προσελκύει επενδύσεις και γίνει εξαγωγική, τότε αυξάνονται οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί έρχονται σε μια ισορροπία.
– Πιστεύετε ότι η καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα κόστισαν περισσότερο στον ιδιωτικό και, κατά συνέπεια, στο σύνολο της οικονομίας;
– Ναι. Η προσαρμογή θα ήταν πιο ανώδυνη για όλους αν είχαν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις νωρίτερα. Για κάθε μεταρρύθμιση που δεν προχωρούσε με δημοσιονομική επίπτωση, η Ελλάδα έπαιρνε το αντίστοιχο οριζόντιο μέτρο λιτότητας.
– Η πρόβλεψη για μείωση μισθών και τιμών λόγω ανεργίας και μεταρρυθμίσεων παραπέμπει περισσότερο σε επιβράδυνση, παρά σε ανάπτυξη που προβλέπει και ο Οργανισμός από το 2014 και μετά. Και αυτό δεν θα έχει επίπτωση στη βιωσιμότητα του χρέους;
– Πράγματι, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι οι κίνδυνοι για ύφεση είναι μεγαλύτεροι από τις πιθανότητες για υψηλή ανάπτυξη ώστε το χρέος να φτάσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 που προβλέπει η τρόικα. Πιστεύουμε ότι η ανεργία και η πτώση των τιμών θα περιορίσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ύφεση. Εμείς προβλέπουμε ότι το χρέος θα αυξάνεται μέχρι το 2015 και θα πέσει κάτω από το 160% του ΑΕΠ το 2020. Για να επιτευχθεί ο στόχος του 124% του ΑΕΠ θα πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης σε ετήσια βάση να κινείται άνω του 4,8% από το 2014 μέχρι το 2020. Αυτό δεν είναι πολύ πιθανό. Εμείς θεωρούμε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σωρευτικά σε εσωτερική υποτίμηση της τάξης του 20% από την αρχή του προγράμματος μέχρι το 2020. Τόση θα είναι και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
– Επομένως, το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί «κούρεμα»;
– Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι η ανάλυση της τρόικας είναι πιο αισιόδοξη από τη δική μας. Επίσης, πιστεύουμε ότι η διάρκεια του ελληνικού χρέους είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και το κόστος εξυπηρέτησης επίσης το χαμηλότερο. Επομένως, είναι πιο βιώσιμο από ό,τι λέει η ανάλυση βιωσιμότητας ως δείκτης «χρέος προς ΑΕΠ». Εάν μάλιστα ληφθούν τα μέτρα στήριξης από την Ευρωζώνη, τα οποία μπορεί να είναι μεγαλύτερη επιμήκυνση και χαμηλότερα επιτόκια, τότε σίγουρα το χρέος γίνεται βιώσιμο. Ταυτόχρονα, η λύση αυτή θα δώσει «ανάσα» στην ελληνική οικονομία για πιο ελαστική δημοσιονομική πολιτική. Θα πραγματοποιεί πιο εύκολα πρωτογενή πλεονάσματα. Ωστόσο, θα πρέπει να δούμε όλα αυτά πώς θα εξελιχθούν. Πρέπει να δούμε πού θα κλείσει το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και πώς θα κινηθεί η ανάπτυξη και πώς οι τιμές. Και μέχρι τότε δεν πρέπει να φύγει από το τραπέζι και το ενδεχόμενο «κουρέματος» του επίσημου τομέα (κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις) σε συνδυασμό ή όχι με κάποια επιμήκυνση κ.λπ. Είναι νωρίς γι’ αυτή τη συζήτηση.kathimerini