Tuesday 12 November 2013

Μονομερής κατάθεση προϋπολογισμού λόγω τρόικας

Μονομερής κατάθεση προϋπολογισμού λόγω τρόικας
Σε σκληρό μπρα-ντε-φερ εξελίσσονται για άλλη μια φορά – με περισσότερη ένταση από κάθε άλλη φορά – οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς με ευθύνη της τελευταίας αναβάλλονται συζητήσεις και μετατίθενται ραντεβού.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, για τις καθυστερήσεις ευθύνονται οι εκπρόσωποι της τριμερούς, καθώς, όπως αναφέρουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες  «εμείς ήμασταν καθ' όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά».
Το γεγονός ότι την Κυριακή, μετά από τετράωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος, ενώ οι διαπραγματεύσεις παραμένουν στον αέρα, προβληματίζει την κυβέρνηση, ενώ ανάλογος προβληματισμός προκλήθηκε και από την αναβολή στις συζητήσεις με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει διπλή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας (στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα) με στελέχη του υπουργείου να επισημαίνουν ότι «θα καταλήξουμε, όχι αύριο, έχουμε και εμείς υπομονή».
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, θεωρείται πιθανόν οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν και μετά τα Χριστούγεννα, ενώ όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει μονομερώς (χωρίς την έγκριση της τρόικας) στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων και του προϋπολογισμού 2014, καθώς και στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ).
Ενόχληση έχει προκληθεί και από την ακύρωση του χθεσινού ραντεβού στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που οφείλεται σε πρωτοβουλία της τρόικας και μάλιστα χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.
Σύμφωνα με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε περάσει τις εξετάσεις της προγραμματισμένης αξιολόγησης από την τρόικα, δεδομένου ότι έχει εκπληρώσει όσα είχαν συμφωνηθεί, δηλαδή τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων, την απόλυση 2.000 (μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ) και την αξιολόγηση δομών και προσωπικού, που αφορούσε 400.000 δημόσιους υπαλλήλους.
Αυτό που επισήμαιναν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι για πρώτη φορά δεν αναμένουν οι εκπρόσωποι της τρόικας απαντήσεις, αλλά το αντίθετο.
Όσον αφορά το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας, αυτή θα υλοποιηθεί με μικρή (ενός- δύο μηνών) καθυστέρηση, κάτι που εκ των πραγμάτων είναι αναγκαία, προκειμένου να προηγηθεί η απαραίτητη αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων, ενώ για το υπουργείο και την κυβέρνηση θεωρείται ότι ενδεχόμενες απολύσεις από το προσωπικό της αμυντικής βιομηχανίας, μετά την αναδιάρθρωσή τους, θα πρέπει να συνυπολογιστούν στις απολύσεις που ζητά η τρόικα. Το ίδιο ισχύει και για τις απολύσεις που θα προέλθουν από τους συμβασιούχους που παραμένουν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων, μετά τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για επίσπευση εξέτασης των υποθέσεων αυτών.
Τέλος, όλα δείχνουν, σύμφωνα με τους συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι η συνολική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα φαίνεται πως θα τραβήξει σε μάκρος, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την Τετάρτη, για το Eurogroup της Πέμπτης και είναι ακόμη άγνωστο πότε θα επιστρέψουν.  elzoni gr

No comments:

Post a Comment