Saturday 9 November 2013

ΙΣΡΑΗΛ: ΚΑΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ 5+1 ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ

ΙΣΡΑΗΛ: ΚΑΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ 5+1 ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ
09/11/2013
Δεν αποδέχεται το Ισραήλ τη συμφωνία στην οποία φαίνεται να καταλήγουν οι έξι μεγάλες δυνάμεις με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε «κατηγορηματικά» το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας και ανέφερε ότι η χώρα του δε δεσμεύεται από το περιεχόμενό της.
Επιπλέον, ο κ. Νετανιάχου χαρακτήρισε το αποτέλεσμα στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις «μια κακή συμφωνία» και επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τον εαυτό του, απειλώντας εμμέσως με στρατιωτική δράση.
Στο μεταξύ, την Παρασκευή στο τραπέζι των συνομιλιών στη Γενεύη βρέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Μεγάλης Βρετανίας και Γερμανίας αντίστοιχα, Ουίλιαμ Χέιγκ και Γκίντο Βεστερβέλε την Παρασκευή.
Οι έξι δυνάμεις - ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία – εισήλθαν την Πέμπτη σε νέο γύρο συνομιλιών με την Τεχεράνη με στόχο ενδιάμεση συμφωνία ώστε να δρομολογηθεί η λήξη της διαμάχης με το Ιράν σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να εξετάσει τη χαλάρωση των κυρώσεων κατά του Ιράν. Ωστόσο, μίλησε για μια «μέτρια χαλάρωση» του καθεστώτος των κυρώσεων, εξηγώντας ότι «η δομή τους παραμένει εν ισχύ».
Σε συνέντευξή του στο NBC, ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι η μερική χαλάρωση των κυρώσεων θα μπορούσε να συμβεί ώστε να εξασφαλιστεί η καλοπιστία κατά τις διαπραγματεύσεις, αλλά συμπλήρωσε ότι οι συνομιλίες, οι οποίες ξανάρχισαν στη Γενεύη την Πέμπτη μεταξύ της ομάδας των 5 +1 (ΗΠΑ, Ρωσία , Κίνα, Βρετανία , Γαλλία και Γερμανία) και του Ιράν «δεν είναι αφιερωμένες στη μείωση των κυρώσεων».elzoni.gr

No comments:

Post a Comment