Thursday, 28 November 2013

Αέρας αλλαγής στην Καθολική Εκκλησία

Κοινωνία & Πολιτισμός

Αέρας αλλαγής στην Καθολική Εκκλησία

Ο Πάπας Φραγκίσκος στην πρώτη του αποστολική επιστολή ζητά εντονότερη δραστηριοποίηση της εκκλησίας υπέρ των φτωχών και στηλιτεύει τις αδικίες του σημερινού οικονομικού συστήματος.
Η πρώτη εκτενής επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο Βατικανό σκιαγραφώντας μία νέα αρχή στην καθολική εκκλησία. Ο Ποντίφικας ζητά μία εκκλησία στο πλευρό των φτωχών, με περισσότερη διάθεση αυτοκριτικής και λιγότερο πομπώδη. Στο εκτενέστατο κείμενο 180 σελίδων, που γράφτηκε με αφορμή το επερχόμενο τέλος της φετινής «χρονιάς της πίστης», επισημαίνει ότι η Καθολική Εκκλησίας οφείλει να είναι ανοιχτή σε «διάλογο με όλους». Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επιχειρεί να βρει μία ισορροπία ανάμεσα στην παράδοση και την προσαρμογή στα δεδομένα του σήμερα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς πλήρεις και οριστικές απαντήσεις από τον Πάπα σε ζητήματα που αφορούν την εκκλησία και τον κόσμο. Επιπλέον επισήμανε την «αναγκαιότητα μίας ιαματικής αποκέντρωσης» σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των επισκόπων, τους οποίους προέτρεψε να δώσουν μεγαλύτερο βήμα διαλόγου σε όλους του πιστούς.
Παρόμοιες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες είχε πάρει παλαιότερα και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’, ωστόσο η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκείς, όπως διαπίστωσε ο Πάπας Φραγκίσκος. Στο θέμα της διαμάχης για τον αποκλεισμό από τη Θεία Κοινωνία διαζευγμένων που έχουν ξαναπαντρευτεί, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι «οι θύρες των μυστηρίων δεν επιτρέπεται να κλείνουν για οποιονδήποτε τυχαίο λόγο», επισημαίνοντας ότι η Θεία Ευχαριστία «δεν είναι μία επιβράβευση για τους τέλειους».
«Άδικο από τη ρίζα του» το σημερινό οικονομικό σύστημα
Η Θεία Ευχαριστία «δεν είναι μία επιβράβευση για τους τέλειους»Η Θεία Ευχαριστία «δεν είναι μία επιβράβευση για τους τέλειους»
Πρώτιστο χριστιανικό καθήκον αποτελεί κατά τον Ποντίφικα η στροφή προς τους ανθρώπους που υποφέρουν. Όπως έγραψε στην επιστολή του, «προτιμώ μία εκκλησία ‘τσαλακωμένη’, πληγωμένη και βρώμικη επειδή έχει βγει στους δρόμους, από μία εκκλησία που ασθενεί εξαιτίας της εσωστρέφειας και της άνεσής της να γαντζώνεται στις βεβαιότητές της». Ως εκ τούτου ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά από τους πιστούς να συμβάλουν στην εξάλειψη των αιτίων της φτώχιας και κατονομάζει ως βασική αιτία του κακού και της βίας στην κοινωνία την άνιση κατανομή του παγκόσμιου πλούτου. Ο Ποντίφικας χαρακτήρισε το σημερινό οικονομικό σύστημα «άδικο από τη ρίζα του» υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ρύθμισης των χρηματαγορών.
Ο Πάπας Φραγκίσκος προτείνει «νέους δρόμους» και «δημιουργικές μεθόδους» για τη διάδοση του Ευαγγελίου και επιθυμεί να θέσει υπό εξέταση τις ισχύουσες εκκλησιαστικές δομές. Ο Ποντίφικας δεν αποκλείει μάλιστα ακόμη και μία μεταρρύθμιση του ίδιου του παπικού αξιώματος, επιθυμώντας παράλληλα να ενισχυθεί ο ρόλος των γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν την εκκλησία.
Αρκετοί γερμανοί επίσκοποι χαρακτήρισαν την επιστολή του Πάπα «προφητική έκκληση προς την εκκλησία». Ο πρόεδρος της Συνόδου Γερμανών Επισκόπων, Ρόμπερτ Τσόλιτς έκανε λόγο για μία «εντυπωσιακή ανάλυση της σημερινής κατάστασης».
Stefan Dege / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης    dw de

No comments:

Post a Comment