Ο Ιλία Τρογιάνοφ και η ιδιωτική σφαίρα
Οι αμερικανικές αρχές απαγόρευσαν πρόσφατα την είσοδο στον συγγραφέα Ιλία Τρογιάνοφ στις ΗΠΑ. Αργότερα πάντως ταξίδεψε στην Νέα Υόρκη και μίλησε στο ινστιτούτο Γκαίτε για την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας.
Οι μαζικές παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες NSA μπορεί για πάρα πολλούς να υπήρξαν το αποκορύφωμα της κρατικής παρέμβασης στην ιδιωτική σφαίρα, όχι όμως για τον Γερμανό συγγραφέα βουλγαρικής καταγωγής Ιλία Τρογιάνοφ. Ο Γκέρο Σλις, από την Deutsche Welle τον ακολούθησε στην Νέα Υόρκη όταν αυτός ήταν καθ’οδόν προς μια εκδήλωση με τον τίτλο «Παρακολουθήσεις και ο γυμνός νέος κόσμος».
«Από μωρό με παρακολουθούσαν» λέει ο Ιλία Τρογιάνοφ. Το σπίτι των γονιών του στη Βουλγαρία παρακολουθούνταν για χρόνια. Η οικογένεια του ήρθε στη Γερμανία το 1971 ζητώντας άσυλο. Για αυτό ο Τρογιάνοφ έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στους ισχυρούς και στην εξουσία τους. Οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι γίνεται υπερβολικός. Πρόσφατα έστειλε ανοιχτή επιστολή στην καγκελάριο Μέρκελ με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την NSA επιρρίπτοντάς της απραξία.
Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί δεν του επέτρεψαν την είσοδο
Το γεγονός ότι η Deutsche Welle συνάντησε τον Βούλγαρο συγγραφέα στη Νέα Υόρκη ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή αβέβαιο. Οι αμερικανικές αρχές του είχαν απαγορεύσει στα τέλη Σεπτεμβρίου την είσοδο στη χώρα. Ο Ιλία Τρογιάνοφ δεν πήρε μια ξεκάθαρη απάντηση από την αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο στην ερώτηση γιατί δεν του επέτρεψαν την είσοδο.
Το θέμα των παρακολουθήσεων της NSA αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την ευρωπαϊκή και αμερικανική κοινή γνώμη. Οι Ευρωπαίοι είναι εξοργισμένοι ενώ οι Αμερικανοί φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη κατανόηση. Το θέμα πάντως ήθελε να συζητήσει ο Ιλία Τρογιάνοφ με την Σούζαν Νόσελ, πρόεδρο του αμερικανικού PEN κλαμπ, στο ινστιτούτο Γκαίτε στη Νέα Υόρκη.
Ο Ιλία Τρογιάνοφ συνεργάστηκε πριν από χρόνια με τη νομικό Τζούλι Τσε και συνέγραψαν το βιβλίο με τον τίτλο «Επιθέσεις στην ελευθερία». Ένα ιδιαίτερα επικριτικό βιβλίο στις παρεμβάσεις του κράτους στην ιδιωτική σφαίρα. Ο Γερμανός συγγραφέας θεωρεί πως ο λόγος που πιθανώς του απαγόρευσαν την είσοδο στις ΗΠΑ είναι η στάση που τήρησε στο θέμα της NSA. Ευχαρίστησε πάντως το PEN κλαμπ για την αλληλεγγύη και το ενδιαφέρον που έδειξε στο πρόσωπό του.
Η Γερμανία θα πρέπει να κάνει περισσότερα
Θεωρεί πως η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα στο μέλλον κατά των παρακολουθήσεων και θεωρεί απαράδεκτο πως το θέμα δεν έχει απασχολήσει τις συνομιλίες Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Ιλία Τρογίανοφ δεν θέλει όμως να περιορίσει το θέμα μόνο στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Πιστεύει πως είναι πολύ ευρύτερο.
Την ανησυχία της εξέφρασε και η Σούζαν Νόσελ, πρόεδρος του αμερικανικού PEN κλαμπ, η οποία δήλωσε πως οι πολίτες αισθάνονται να παρακολουθούνται περισσότερο από ποτέ ενώ συμπλήρωσε πως οι Αμερικανοί συγγραφείς εξαιτίας αυτού του γεγονότος περιορίζουν τη δραστηριότητά τους στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο Ιλία Τρογίανοφ δεν φαίνεται πάντως ιδιαίτερα αισιόδοξος και διερωτάται εάν κάποτε θα υπάρχει καν ιδιωτική σφαίρα για να προστατευθεί.
Gero Schließ / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος dw de
No comments:
Post a Comment