Friday, 15 November 2013

20/03/2010 - Ιστορικές αναζητήσεις


    
Λένε πως ο Οδυσσέας περιπλανήθη μετά τον Τρωικό πόλεμο για δέκα χρόνια και μετά έφτασε στην πατρίδα του. Ο Ευστάθιος Λιβιεράτος, διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Μονάχου στη φιλολογία στο έργο του «ιστορία της νήσου Κεφαλληνίας» στην σελ.81 αναφέρει:

«Εμείς έχουμε ακράδαντα την πεποίθηση ότι επέστρεψε ο Ήρωας εις το κράτος αυτού και ότι φιλοπόλεμος ων επιχείρησε εκστρατείες και επιδρομές σε διάφορες χώρες της δύσεως ως και άλλοι προ αυτού Ήρωες και Ημίθεοι, όπως ο Μίνωας, ο Θησέας, ο Ηρακλής ως και κάποιοι άλλοι Ήρωες του Τρωικού πολέμου, είτε για λεηλασίες κι αρπαγές, το οποίο ήταν σύνηθες τότε, είτε προς καταστροφή πειρατών. Αυτό δε εξάγεται από αυτή την ίδια την Ηλιάδα στην οποία αναφέρεται ότι είπε εις τον αποδειλιάσαντα Αγαμέμνονα και συμβούλευσε να φύγουν από την Τροία, να προσέχει καλά και να μην το ακούσει αυτό άλλος από τους Αχαιούς ηγεμόνες που είχαν μεγάλη δύναμη (μήπως ζητήσει την καθαίρεση αυτού από την αρχιστρατηγία) διότι οι Αχαιοί συνηθίσαμε να μηχανευόμαστε πολέμους από νεαρά ηλικία μας, μέχρι το θάνατό μας.

Έπειτα βλέπουμε αυτόν αμέσως μετά από την αναχώρηση από την Τροία ότι προσέβαλε και κυρίευσε την πόλη της Θράκης Ίσμαρο μόνος με τους Κεφαλλήνες αυτού. Λοιπόν, οι πλάνες αυτού τίποτα άλλο δεν είναι παρά πολεμικές επιχειρήσεις για απόκτηση λαφύρων και καταστροφή πειρατών που έβλαπταν την χώρα του και το εμπόριό της. Ιδίως τα σχετικά με τους Κύκλωπες αναφερόμενα, τίποτα άλλο δεν σημαίνουν από μάχες στην ξηρά και την θάλασσα με τους πειρατές, εκείνους της Αίτνας, που λυμαίνονταν την χώρα και τις θάλασσες εκείνες, κατάσυνετρίβη όμως και αυτός και μόλις που διασώθηκε και διέφυγε με τους άντρες που απέμειναν στα πλοία τους. Φαίνεται δεν ότι και πέρα από τις Ηράκλειες στήλες προχώρησε ο ριψοκίνδυνος Ήρωας, όπως εξάγεται από την μυθική του κατάβαση στον Άδη προς τον Τειρεσία. Τον Οδυσσέα που πέθανε περί το 1150 π.Χ σε βαθιά γεράματα και σε μέγιστη δόξα και ευδαιμονία διαδέχτηκε ο υμνούμενος για την προς τον πατέρα του φιλοστοργία Τηλέμαχος».

Ακριβές απόσπασμα από το βιβλίο «Ιστορία της νήσου Κεφαλληνίας» του Ε.Λιβιεράτου.

Επιμέλεια - παρουσίαση
κ.Γεράσιμος Μοσχονάς

No comments:

Post a Comment