Sunday 24 November 2013

Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει το Βερολίνο

Και... αξιοθρήνητες δηλώσεις!Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει το Βερολίνο
23/11/2013

«Φως στην άκρη του τούνελ» για την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις της με την τρόικα βλέπει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για αίσιο τέλος στην «δύσκολη, αλλά εφικτή» διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ χωρίς το βάρος των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της και εξήγησε ότι στην βάση αυτή θα δοθεί και η επόμενη δόση.
Παράλληλα, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αναφερόμενη ειδικά στο πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο ανέφερε ότι αποτελεί μία παράμετρο αλλά όχι τη μόνη για την καταβολή της δόσης.
Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, πρέπει να «βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο» και να μην υποθέτουμε πάντα ότι θα συμβεί το χειρότερο.
Ακόμη, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά με σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «σε ό,τι φορά την δημοσιονομική προσαρμογή έχουμε πιάσει τους στόχους μας. Θυμίζω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί σαν στόχος για το 2014».
Για το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «έχουμε κάνει πολύ δρόμο και θα πάμε ακόμη καλύτερα» και ότι «θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».
Στο μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στις δικές του κόκκινες γραμμές, όπως το όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα με περικοπή μισθών και συντάξεων, όχι σε μία ρύθμιση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που δεν θα είναι αποδεκτή από τις Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι στην άρση των πλειστηριασμών χωρίς την προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού και τέλος όχι στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Επικρίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Aξιοθρήνητο» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη συνάντηση του με την καγκελάριο στο Βερολίνο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος με δήλωσή του εξέφρασε έκπληξη για το πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένει από τη συνάντηση αυτή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση» Μέρκελ- Σαμαρά στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι έχουμε έναν πρωθυπουργό που θα παρακαλέσει την κ. Μέρκελ να τον λυπηθεί, μεταφέροντας τις, ήδη, ειλημμένες αποφάσεις για μετά τις ευρωεκλογές.   elzoni.gr

No comments:

Post a Comment