Thursday 14 November 2013

Εκβιασμοί και πιέσεις αναβάλλουν τη συμφωνία

Τελικά δεν υπάρχει χρόνος…Εκβιασμοί και πιέσεις αναβάλλουν τη συμφωνία
14/11/2013

Χωρίς συμφωνία με την τρόικα μεταβαίνει στη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενώ το κλίμα παραμένει βαρύ εξαιτίας της στάσης των δανειστών και κυρίως των Ευρωπαίων, μια και, ως γνωστόν, ανώτατος αξιωματούχος που προσπάθησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε προχθές πως τρόικα και Αθήνα χωρίζονται από χάσμα δισεκατομμυρίων και μιλίων, μη διστάζοντας να προβεί και σε απαξιωτικά σχόλια σχετικά με το πότε θα διακόψουν το σκι!
Χθες αποκαλύφθηκε πως ο «σκιέρ» δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ – αν και αρχικά είχε επιχειρηθεί και περαιτέρω «τρομοκράτηση» της Αθήνας, με σχόλιο του τύπου «όταν αποκαλυφθεί το όνομα, θα είναι πολύ αργά»…

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε χθες με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στην εκτέλεση των προαπαιτουμένων, απαιτώντας το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων και ζητώντας να ενημερωθεί για το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις τους με την τριμερή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ήταν ιδιαίτερα πιεστικός, ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιθυμεί να δίδονται επιχειρήματα στην τρόικα λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων, για τις οποίες δεν πρόκειται να δεχθεί περαιτέρω καθυστερήσεις.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να συμμερίζεται την άποψη που αφέθηκε να διαρρεύσει και σύμφωνα με την οποία «υπάρχει χρόνος», ενώ φαίνεται να απορρίπτεται και η ιδέα περί μονομερούς και χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με την τρόικα κατάθεση του προϋπολογισμού και του σχεδίου νόμου για τον φόρο ακινήτων.

Ο τελευταίος υπέστη σε χρόνο ρεκόρ αλλαγές, με το υπουργείο των Οικονομικών να υποχωρεί μπροστά στις αντιδράσεις των βουλευτών, καταφεύγοντας, όπως όλα δείχνουν, σε ένα μικτό σύστημα που θα συνδυάζει τη φορολογία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας με τη φορολόγηση του κάθε ακινήτου χωριστά – και πάντως χωρίς να αλλάζει ο στόχος των 2,9 δις ευρώ που πρέπει να εισπραχθούν, αλλά και ο στόχος της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Κριτική στους δανειστές για τον τρόπο που διαπραγματεύονται άσκησε χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ζητά έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές.
«Η χώρα αδικείται από την συζήτηση που έχει ανοίξει για την οικονομική διαπραγμάτευση, η οποία υποτιμά τις θυσίες του ελληνικού λαού ενώ κάνει πως αγνοεί τα δημοσιονομικά επιτεύγματα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος με αφορμή την ενημέρωση των μελών των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Βουλής για τις προτεραιότητες της Ελλάδας ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής προεδρίας από την 1η Ιανουαρίου 2014.
«Εμείς δεν ζητάμε πολιτική διαπραγμάτευση αλλά έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές για να κάνουμε μια οικονομική διαπραγμάτευση, που να καταλαβαίνουν τα πραγματικά δεδομένα και την δυναμική των αριθμών», πρόσθεσε.
Αντιδράσεις στη δήλωση Βίζερ
«Με σοκάρει η δήλωση που φέρεται να έκανε Ευρωπαίος αξιωματούχος περί δισεκατομμυρίων και μιλίων που χωρίζουν την Ελλάδα και τους δανειστές από μία συμφωνία και περί επανάληψης των συνομιλιών μετά το σκι των χειμερινών διακοπών», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Ανρί Μαλόζ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και των Ένωσης Ευρωπαίων Εργοδοτών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Επιπλέον ο κ. Μαλόζ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δήλωση «άστοχη, ατυχή και ανόητη», προσθέτοντας πως δίνει την εντύπωση ότι «παίζεται παιχνίδι και υπάρχει εκβιασμός».
Συνεχίζοντας ο κ. Μαλόζ χαρακτήρισε την ελληνική Προεδρία ευκαιρία για την Ευρώπη, διότι όπως είπε, η χώρα βρίσκεται σε αυτήν τη κατάσταση όχι από τη μη Ευρώπη αλλά από την κακή Ευρώπη.
Αναφερόμενος στα 6 δις ευρώ που πρόκειται να δοθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εγγύηση για τη νεολαία» υποστήριξε ότι το ποσό θα μπορούσε να είναι διπλάσιο, ότι πρέπει να δοθεί άμεσα, ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι εξαιτίας της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας η υλοποίηση μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και ένα έτος.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι πολλά από τα χρήματα που δίνονται, χάνονται στον δρόμο εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της εμπλοκής διαφόρων ενδιαμέσων.
Τάχτηκε τέλος υπέρ των σκληρών μέτρων αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να σταματήσουν τα μέτρα λιτότητας.
Υποστήριξε μάλιστα ότι το κοινωνικό κόστος είναι υψηλότερο από το όφελος, σκοτώνει την ανάπτυξη και την οικονομία και πρόσθεσε ότι αν δεν γίνει στροφή οι ίδιοι πολίτες θα καταστρέψουν το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρωτογενές πλεόνασμα
Πρωτογενές πλεόνασμα 2,592 δις ευρώ παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός το δεκάμηνο Ιανουάριος- Οκτώβριος 2013, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,139 δις ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 3,036 δις ευρώ την εφετινή εξεταζόμενη περίοδο.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από το υπουργείο Οικονομικών.
Στο διάστημα του δεκάμηνου το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε επίσης στα 2,957 δις, έναντι ελλείμματος 12,258 δις ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 8,726 δις ευρώ.
Αναλυτικά:
Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,948 δις ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,308 δις ευρώ ή 5,7% έναντι του στόχου.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,935 δις ευρώ, 1,845 δις ευρώ ή 5,0%, υψηλότερα έναντι του στόχου.
Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 35,594 δις ευρώ, υψηλότερα κατά 250 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου του 10μήνου. Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών η πολύ καλή πορεία των φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο υπερκάλυψε ήδη την απόκλιση των περασμένων μηνών (η υστέρηση έναντι του στόχου στο 7μηνο ήταν 1,061 δισ. ευρώ, στο 8μηνο ήταν 728 εκατ. ευρώ και στο 9μηνο 455 εκατ. ευρώ).
Τον μήνα Οκτώβριο οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 558 εκατ. ευρώ, κατά 293 εκατ. ευρώ ή 110,6% υψηλότερα έναντι του μηνιαίου στόχου των 265 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 45,905 δις ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,461 δις ευρώ έναντι του στόχου.
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,580 δις ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1,886 δις ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,480 δις ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 8,179 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 16,1%.
Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2,592 δις ευρώ ή ποσοστό 6,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5,571 δις ευρώ ή ποσοστό 50,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.   WWW ELZONI.GR

No comments:

Post a Comment