Thursday 7 November 2013

Π. Καψής: «Σε δύο εβδομάδες θα μπει η ΝΕΡΙΤ στο Ραδιομέγαρο»
Εκκενώθηκε το πρωί το κτίριο της ΕΡΤ στη λεωφόρο Μεσογείων με την παρέμβαση ΜΑΤ και Εισαγγελέα.Σταδιακά θα γίνουν οι προσλήψεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα υποστήριξε ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Σε δύο εβδομάδες θα μπει η ΝΕΡΙΤ στο Ραδιομέγαρο, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, ο οποίος τόνισε ότι, όταν μπήκαν στο κτίριο οι αστυνομικές δυνάμεις βρήκαν στο εσωτερικό του 10-15 άτομα και οι πρώτες εικόνες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ζημιές.
Ο κ. Καψής υπογράμμισε πως η παραλαβή του κτιρίου θα γίνει από το ΔΣ της ΝΕΡΙΤ, εξηγώντας πως θα ακολουθήσει καταγραφή από αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών και ακολούθως θα εγκατασταθούν σταδιακά υπηρεσίες από τη Δημόσια Τηλεόραση.
Σημείωσε ότι οι προσλήψεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα γίνονται σταδιακά και πρόσθεσε ότι η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων είχε διακοπεί, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν στα χέρια τους τούς σχετικούς καταλόγους μισθοδοσίας.
Τέλος, επισήμανε ότι η ευθύνη του σχεδιασμού περνά στο ΔΣ της ΝΕΡΙΤ. «Ρόλος μου είναι να εποπτεύσω την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ» κατέληξε ο υφυπουργός.
Το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή εκκενώθηκε τα ξημερώματα με τη συμμετοχή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, παρουσία εισαγγελέα.
Το κτίριο βρισκόταν υπό κατάληψη απο πρώην εργαζομένους απο τον περασμένο Μάιο, όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Η επιχείρηση ξεκίνησε από τις 04:15 με τη συμμετοχή ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στο κτίριο απο την πλαϊνή είσοδο και την ώρα εκείνη βρίσκονταν περίπου 50 άτομα, πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ.
Ακολούθησε καταμέτρηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού της ΕΡΤ, ενώ οι πρώτες εικόνες έδειξαν ότι δεν υπάρχουν ζημιές.
Κεδίκογλου: «Η επέμβαση της Αστυνομίας έγινε για την εφαρμογή του νόμου»
Για ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου και ανάγκη αποκατάστασης της ομαλότητας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε δήλωσή του για την επέμβαση των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.
«Η επέμβαση της Αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έγινε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της ομαλότητας. Το Ραδιομέγαρο βρισκόταν υπό παράνομη κατάληψη, με αποτέλεσμα την καθημερινή ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου και η επέμβαση έγινε παρουσία εισαγγελέα» υποστήριξε ο κ. Κεδίκογλου.
Εξάλλου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Κεδίκογλου κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί, δήλωσε: «Οι αποζημιώσεις δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τους δύο μισθούς γιατί λόγω της παρουσίας πρώην εργαζομένων στις εγκαταστάσεις στη Μεσογείων δεν υπήρχε πρόσβαση στα αρχεία της ΕΡΤ».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι στο εσωτερικό του κτιρίου στη Μεσογείων πρέπει να μπουν οι άνθρωποι της ΔΤ κάτι το οποίο θα γίνει άμεσα.
Όσο για το αν είχε υπάρξει ενημέρωση του πρωθυπουργού για την επέμβαση, απάντησε ότι «η απόφαση ελήφθη μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο».
Σχολιάζοντας την πρόθεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να εισέλθουν στον χώρο του Ραδιομεγάρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε «ποιος ο λόγος πέρα από το να κάνουν σόου» και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει η απογραφή του υλικού. «Ορισμένοι είχαν επενδύσει πολιτικά να γίνει εστία αναταραχής» τόνισε ο κ. Κεδίκογλου αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Για μήνες υπήρχε πλήρης ανομία με θύματα και τους εργαζόμενους, αφού δεν μπορούσαν να δοθούν ούτε καν οι αποζημιώσεις», πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.
Τέλος, υποστήριξε πως «ενόψει προεδρίας, αν δεν αποδεσμευόταν ο εξοπλισμός, θα έπρεπε οι Έλληνες πολίτες να ξαναγοράσουν πανάκριβο εξοπλισμό που ήδη υπάρχει».
«Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα»
Εργαζόμενοι της ΕΡΤ και συνδικαλιστές καλούν τον κόσμο να μεταβεί στο ραδιομέγαρο για να εκδηλώσει τη συμπαράστασή του ενώ για τις τέσσερις το απόγευμα έχει προγραμματιστεί έξω από το κτίριο στη λεωφόρο Μεσογείων συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Νωρίτερα, σημειώθηκε ένταση στη λεωφόρο Μεσογείων, μεταξύ αστυνομίας και διαμαρτυρόμενων για την επέμβαση στο κτίριο της ΕΡΤ, όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προσεγγίσουν το Ραδιομέγαρο. Η άνοδος της λεωφόρου παραμένει κλειστή, ενώ λόγω της έντασης στο σημείο έχει μπλοκάρει και το ρεύμα καθόδου.
Ενταση επικράτησε όμως και γύρω στις 6 το πρωί, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να απωθούν τον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί στο σημείο προς την πλατεία της Αγίας Παρασκευής, κάνοντας και περιορισμένη χρήση χημικών.
Το πρωί, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης και τρεις ακόμα εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στη συνέχεια όμως αφέθηκαν ελεύθεροι.
«Βρισκόμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της δουλειάς των συναδέλφων μας» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαίρη Αντωνιάδου, η οποία βρίσκεται με τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης, έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στο κτίριο.
«Δέκα μέρες πριν από την επέτειο της χουντικής επέμβαση στο Πολυτεχνείου, η τροϊκανή κυβέρνηση εισέβαλε με τον ίδιο τρόπο στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Ζητάω το αυτονόητο, να μπω στο Ραδιομέγαρο γιατί δεν μπορεί να γίνεται αυτό χωρίς την παρουσία των εργαζομένων» δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης.
Στο Ραδιομέγαρο έφτασε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, από τους Ν. Βούτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημ.Στρατούλη και Ν. Βαλαβάνη, που ζήτησαν να εισέλθουν στο κτίριο.
«Δεν μας άφηναν επί 2,5 ώρες να προσεγγίσουμε το ραδιομέγαρο. Καλούμε τον κόσμο να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Είναι έξω από κάθε λογική να απαγορεύουν την είσοδο στο Ραδιομέγαρο ή την πρόσβαση σε αυτό, που ήταν ο ναός της ενημέρωσης εδώ και χρόνια. Ο εισαγγελέας κρύβεται, λέει ότι δεν είναι υπεύθυνος για την επιχείρηση. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και θα ζητάμε διαρκώς να μπούμε στο Ραδιομέγαρο» δήλωσε ο Νίκος Βούτσης.
Ο υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης, Παντελής Καψής, δήλωσε στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή του Σκάι ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα και ότι η όλη επιχείρηση οργανώθηκε απο το υπουργείο Δημ. Τάξης. Υπενθυμιζεται οτι ο κ. Καψής είχει καλέσει τους καταληψίες να αδειάσουν το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, καθώς όπως είχε πε, υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταφέρει η χώρα μας να ανταποκριθεί στις ανάγκες που απαιτούνται για την κάλυψη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, Γιώργος Προκοπάκης,μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως «είμαι πρακτικά σίγουρος ότι ο χειρισμός της υπόθεσης θα προχωρήσει ομαλά». Ο κ. Προκοπάκης τόνισε πως είναι σημαντική η προστασία τόσο του δημοσίου συμφέροντος όσο και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, σημειώνοντας πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατευθεί η διαδικασία και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της απογραφής και να προστατευθούν και οι ίδιοι οι πρώην εργαζόμενοι που δεν μετείχαν στην απογραφή. Τέλος, επεσήμανε πως βρίσκεται σε επαφή με τον ειδικό διαχειριστή Γκίκα Μάναλη και, μέχρι να παραδοθούν οι εγκαταστάσεις και τα περιουσιακά στοιχεία στη ΝΕΡΙΤ, η αρμοδιότητα παραμένει στον μέτοχο δηλαδή στο υπουργείο Οικονομικών.
Πηγή: AMΠE

No comments:

Post a Comment