Friday, 7 November 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 06.11.2014 : 15:18 Πώς έφτασαν στη σύγκρουση Στύλιος και Κανέλλη ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Πώς έφτασαν στη σύγκρουση Στύλιος και Κανέλλη

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ενα σοβαρό, πολιτικό και ηθικό ζήτημα με σαφείς κοινωνικές προεκτάσεις, «κρύφτηκε» δυστυχώς πίσω από τον δικαιολογημένο θόρυβο που πυροδότησε η χυδαίου περιεχομένου φραστική επίθεση, εντός της Βουλής, του κ. Γ. Στύλιου προς τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη: Πρόκειται για την καταγραφόμενη απουσία οποιουδήποτε συγκροτημένου σχεδίου εκ μέρους των αρχών για την αντιμετώπιση του οδυνηρού φαινομένου του παιδικού υποσιτισμού στη χώρα μας!
Η κα Κανέλλη κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στο Κοινοβούλιο, και μεταξύ άλλων υπογράμμισε και την ύπαρξη πρόσφατης έκθεσης της UNICEF, σύμφωνα με την οποία «περίπου 750 χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα ζουν στο όριο της φτώχειας και πολλά απ’ αυτά υποσιτίζονται». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσει την πολιτική της για την αντιμετώπιση του φαινομένου ειδικά στα σχολεία.
Εμφανισθείς στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής να απαντήσει ο, έως προ ολίγων ωρών υφυπουργός, Γ. Στύλιος περιορίστηκε να μνημονεύσει τα δύο υπό υλοποίηση προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας «για την προώθηση και κατανάλωση φρούτων στα σχολεία»! Για να συμπληρώσει πως το Υπουργείο «υποστηρίζει και δράσεις που αναλαμβάνονται από ιδιωτικές εταιρείες». Και στο σημείο αυτό, είπε: «Επιπλέον, υπάρχουν και οργανώσεις που ενισχύονται και χρηματοδοτούνται από χορηγούς», χωρίς χρηματοδότηση από το Υπουργείο, και οι οποίες φέρονται να φροντίζουν για το μοίρασμα στα σχολεία «ενός ισορροπημένου διατροφικά γεύματος». Και συμπλήρωσε: «Τα σχολεία υπάγονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, μετά από αίτηση των διευθυντών τους».
Σημειώνεται ότι το εν λόγω σοβαρότατο πρόβλημα αναδείχθηκε μέσα από καταγγελίες εδώ και πολύ καιρό, εν μέσω της σφοδρής δημοσιονομικής κρίσης. Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν τρία χρόνια πριν, το θέμα είχε τεθεί στη Βουλή, με πρωτοβουλία μάλιστα τότε του κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Είχε υποβάλλει ερώτηση, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις στην υλοποίηση πολιτικών για την επίλυσή του. Η τότε υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, ουσιαστικά παραδεχόταν αυτές τις «καθυστερήσεις», επιρρίπτοντας ευθύνη για την ύπαρξή τους στη γραφειοκρατία. Η «Κ» έγραφε τότε, με αφορμή τη σχετική συζήτηση στη Βουλή (Ηταν Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012):
«... Η κ. Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε ότι το υπουργείο Παιδείας είχε σχεδιάσει «παρεμβάσεις» στη βάση ανάλογων προγραμμάτων της Γαλλίας «πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση». Και μεταξύ άλλων έκανε λόγο για χορήγηση με κουπόνια «ελληνικής προέλευσης, υγιεινά» μικρογευμάτων που, όπως ανέφερε, κοστίζουν περίπου ένα με δύο ευρώ. «Ενδεχομένως την άλλη εβδομάδα» θα δρομολογηθεί η υλοποίηση, είπε, σημειώνοντας ότι στο μεταξύ πρέπει «να ξεπεράσουμε τη λίγη γραφειοκρατία» η οποία υπάρχει, προκειμένου να αποδεσμευθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να επιδειχθεί προσοχή ώστε «να μη στιγματιστούν» τα παιδιά -και οι οικογένειές τους- που αντιμετωπίζουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα.
Ο κ. Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας ανέφερε ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, «μόνο μαζικό χαρακτήρα πρέπει να έχει το πρόγραμμα των μικρογευμάτων», ώστε ακριβώς να μη στιγματιστούν παιδιά και οικογένειες.
«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι» να παρέμβουμε, επανέλαβε η υφυπουργός Παιδείας πριν αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας”.

No comments:

Post a Comment