Γ. Ντάισελμπλουμ: Στήριξη της Ελλάδας με προληπτική πιστωτική γραμμή
Μια ενισχυμένης εποπτείας προληπτική γραμμή πίστωσης (ΕCCL) αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για την Ελλάδα -μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος στο τέλος του έτους- με βασική προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση που εξελίσσεται τώρα θα κλείσει θετικά. Αυτό ήταν το μήνυμα από το χθεσινό Eurogroup, ενώ «από τώρα θα ξεκινήσει η συζήτηση για τους όρους αυτής της γραμμής» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να εξασφαλιστεί, αλλά ο ακριβής ρόλος του πρέπει να αποσαφηνιστεί, δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, καθώς «η συμμετοχή του ΔΝΤ ενισχύει την αξιοπιστία του όλου εγχειρήματος». Ανώτατος Ελληνας αξιωματούχος άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο, το ΔΝΤ να παίξει τον ρόλο του χρηματοδότη.
Αυτή η ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή στήριξης ECCL υπάρχει ήδη σχεδιασμένη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSM) για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα και μπορεί να τη χρειαστούν μετά τη λήξη του, ώστε να διασφαλίσουν μια πιο ομαλή πρόσβαση στις αγορές. Σύμφωνα με αυτό που προβλέπει ο ESM, για να μπορέσει μια χώρα να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή την πιστοληπτική γραμμή υπάρχουν προϋποθέσεις και επιτήρηση, αλλά όπως είπε και αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, η διαχείριση της οικονομικής πολιτικής της χώρας δεν θα είναι τόσο λεπτομερής όσο είναι στο τωρινό Μνημόνιο.
Έλληνας αξιωματούχος δήλωνε ότι «από τις 15.000 δράσεις που είχαμε να κάνουμε μέχρι σήμερα, από εδώ και εμπρός θα έχουμε 15», θέλοντας να τονίσει ότι η Ελλάδα περνάει σε μια νέα σχέση με τους δανειστές της. «Ενώ μπορεί να μην έχουμε την καθαρή έξοδο που πέτυχε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία με τη λήξη του προγράμματος, βρισκόμαστε σε μία ενδιάμεση κατάσταση, και η καθαρή έξοδος θα επιτευχθεί στους επόμενους 6-12 μήνες», σημείωνε.
Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η τρόικα θα επιστέψει στην Αθήνα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας «ώστε στο επόμενο Eurogroup να μπορέσουμε να συζητήσουμε με λεπτομέρειες την επόμενη μέρα». Και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι κλειδί για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση, καθώς όπως τόνισε και ο κ. Ντάισελμπλουμ μόνο τότε θα μπορέσουν να υπολογίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και το μέγεθος της προληπτικής γραμμής που θα χρειαστεί η Ελλάδα. Αλλωστε, αν δεν κλείσει ο έλεγχος της τρόικας μέσα στα χρονικά πλαίσια, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «βασικά δεν θα υπάρξει τίποτα». Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να τελειώσει η αξιολόγηση άμεσα ώστε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο τέλος αυτού του προγράμματος και του νέου που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο.
Το σενάριο που συζητείται μέχρι τώρα για τη χρήση των 11 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως προληπτική γραμμή στήριξης είναι πρόωρο σε αυτή τη φάση, δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ενώ Ελληνας αξιωματούχος είπε ότι το θέμα τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σαν μια ιδέα χωρίς να συζητηθεί περαιτέρω.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ έδωσε τα συγχαρητήριά του για τις μικρές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών «κάτι το οποίο είναι ενθαρρυντικό» και τόνισε ότι ενώ η ελληνική πλευρά παρουσίασε τη σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό πως η Ελλάδα αναμένει ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια και οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι χώρες σε πρόγραμμα «πάνε καλά».
No comments:
Post a Comment