Friday, 7 November 2014

Αν δεν είναι η οικονομία;

 ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αν δεν είναι η οικονομία;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Η οικονομία παραμένει το κύριο πεδίο επί του οποίου κρίνονται οι πολιτικοί. Στην Ελλάδα όπως και αλλού. Οι πολίτες κρίνουν με βάση την τσέπη τους, λένε συχνά οι αναλυτές των εκλογικών τάσεων. Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι η κρίση των ψηφοφόρων θα συμπέσει χρονικά με την εξέλιξη των αριθμών. Χωρίς να φανεί κανείς «ηλίθιος», πρέπει να σκεφτούμε την περίπτωση, οι ψηφοφόροι να μην ψηφίσουν με βάση το οικονομικό τους συμφέρον.

Ποιος πολίτης ένιωσε, το 2003, ικανοποίηση ή ανησυχία για το μέγεθος του πρωτογενούς ελλείμματος; Σχεδόν κανείς. Το ίδιο εύκολα λησμόνησαν πόσο σημαντική ήταν η είσοδος στο ευρώ ή τα διαρκή πλεονάσματα, που πέτυχε ο Κώστας Σημίτης.

Δείτε πόσο δυσάρεστες για τον πρόεδρο Ομπάμα ήσαν οι επιλογές των Αμερικανών πολιτών στις χθεσινές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών. Κι όμως, η αμερικανική οικονομία είναι στα καλύτερά της από τότε που αντιμετώπισε τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συμπεριλαμβάνονται στις φθινοπωρινές προβλέψεις, το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 2,2% εφέτος και θα πάει γρηγορότερα το 2015 (+3,1%) και το 2016 (+3,2%).

Για να μη μας διαφύγει η σημασία αυτής της εξέλιξης, κάντε τη σύγκριση με την πορεία της Ευρωζώνης. Στην Αμερική αναμένουν αύξηση της απασχόλησης κατά 2,4% εφέτος και 2,5% του χρόνου, όταν η πρόβλεψη που έγινε την άνοιξη έδειχνε βελτίωση κατά 1,8% και 1,6%.

Αντιστρόφως, στη Ζώνη του Ευρώ προβλέπεται μικρή μόνον βελτίωσή του ίσως σπουδαιότερου όλων των άλλων μεγεθών, κατά 0,7% και 0,6% για τα ίδια έτη. Η πρόβλεψη αυτή άλλαξε ελάχιστα μετά την άνοιξη, αλλά πάντως άλλαξε επί τα χείρω.

Ας έλθουμε στα ελληνικά πράγματα. Το 2014 θα είναι το έτος που γύρισε σε θετικό έδαφος η οικονομία. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Πρόκειται για τη μακρότερη καταστροφή, σε καιρό ειρήνης, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέου εισοδήματος! Ποιος το πρόσεξε; Ελάχιστοι!

Οι άμεσες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, για την περίοδο μέχρι το συνταγματικό έτος των βουλευτικών εκλογών, είναι από τις καλύτερες της Ευρωζώνης. Το 2015 η Ελλάδα θα έχει την ταχύτερη αύξηση ΑΕΠ (μετά την Ιρλανδία) και το 2016 θα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (μετά τη Λιθουανία).

Είναι προφανές, αν πιστεύσουμε τις δημοσκοπήσεις, ότι η πορεία βελτίωσης των βασικών δεδομένων της οικονομίας, δεν πείθει τους πολίτες. Δεν έχουν άδικο. Ζούμε μια τυπική κατάσταση «ευημερίας των αριθμών», με τους πολίτες να μην νιώθουν σίγουροι για όσα πρόκειται να συμβούν την επόμενη μέρα. Σε αυτό το δύσκολο «επόμενο βήμα» σκόνταψε ο Ομπάμα, από αυτό το ίδιο αντλεί τη σιγουριά της η καγκελάριος Μέρκελ, αυτό καθιστά ανασφαλή τον Κάμερον, ηττημένο τον Ολάντ, επιθετικό τον Αμπε και χαμένο στο σενάριο τον Αντώνη Σαμαρά.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment