Thursday, 5 February 2015

Αθήνα - Βερολίνο σε «θέση μάχης» ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ

Αθήνα - Βερολίνο σε «θέση μάχης»

ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε «θέσεις μάχης», με αβέβαιη έκβαση, βρίσκονται πλέον Αθήνα και Βερολίνο, καθώς η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην πλήρη ανατροπή των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, εξέλιξη που απορρίπτει κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας διαπιστώνει πως διεθνείς παίκτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δηλώνουν πρόθυμοι να διαδραματίσουν διαμεσολαβητικό ρόλο, αλλά παράλληλα καλούν τη νέα κυβέρνηση να τηρήσει τους «κανόνες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενδεικτικό, δε, της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο κ. Ολάντ τόνισε προς τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να αποτύχει γιατί η αποτυχία της Ελλάδας θα ήταν και αποτυχία της Ευρώπης».

Χθες, έπειτα από ημέρες «σιωπής», η γερμανική κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της, καθώς το Reuters αποκάλυψε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Εuroworkingroup. Mέσω του εγγράφου η Αθήνα καλείται να αναλάβει «εμπροσθοβαρή δέσμευση» ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και να δεσμευθεί πως θα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% και 4,5% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα. Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς υπήρξε άμεση: με non paper, το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε: «Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές, καθώς προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού».

Η Αθήνα καλείται πλέον να πορευθεί σε δύσβατο περιβάλλον, καθώς η πρόταση που είχε υποβάλει για «συμφωνία γέφυρα» φαίνεται πως δεν γίνεται αποδεκτή από τους εταίρους. Αντιθέτως, κατά πληροφορίες, τόσο ο κ. Γιουνκέρ στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, όσο και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη υπογράμμισαν πως θα πρέπει να υπάρξει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος που λήγει στο τέλος του μηνός, ώστε η ελληνική οικονομία να μη βρεθεί στον αέρα. Ετσι, εάν δεν καρποφορήσουν διαμεσολαβητικές προσπάθειες τα επόμενα εικοσιτετράωρα, η σύγκρουση Αθήνας - Βερολίνου θα μεταφερθεί πιθανότατα στη σύνοδο κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου. Μάλιστα, με ορίζοντα την επερχόμενη σύνοδο ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον κ. Ολάντ, προειδοποίησε ότι «η σταθερότητα στην Ευρώπη προϋποθέτει αλλαγή πολιτικής», αλλά και ότι στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν «ιδιοκτήτες και ενοικιαστές».
Έντυπη

No comments:

Post a Comment