PROTOTHEMA
Οικονομία
Τι αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες
Πρωτοβουλία Γιούνκερ για συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους στο παρασκήνιο
09/02/201514:27
Ο πρόεδρος της Κομισιόν συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις της Αυστρίας και του Βελγίου για την επίτευξη λύσης που θα αποτρέψει την σύγκρουση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές - Τι συζητήθηκε στην σύσκεψη Δραγασάκη-Σταθάκη με τους τραπεζίτες
Εντατική προσπάθεια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων δανειστών βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στο παρασκήνιο.Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Κομισιόν συνομιλεί τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση όσο και με τις κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως το Βερολίνο. Αρωγοί του κ. Γιούνκερ στην πρωτοβουλία για επίτευξη συνεννόησης μεταξύ των Ευρωπαίων και της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν-με τον οποίο συναντάται αυτή την ώρα ο κ. Τσίπρας στη Βιέννη- και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ συμβούλευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, να μην «υποθέτει» πως το κλίμα έχει αλλάξει τόσο στην Ευρωζώνη, ώστε να δεχθεί απλά όλες τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά στους Έλληνες ψηφοφόρους, αναφορικά με τη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Δραγασάκη-Σταθάκη με τραπεζίτες
Λεπτομέρειες της συμβιβαστικής φόρμουλας που επεξεργάζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν συζητήθηκαν μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και κορυφαίων τραπεζιτών στη σύσκεψη που είχαν νωρίτερα με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.Στη συζήτηση ετέθη και η τακτική της γερμανικής πλευράς που φαίνεται να επιμένει ανυποχώρητα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και η αμερικανική συνιστώσα που ζητά αφενός από την Αθήνα να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, από την άλλη όμως καλεί το Βερολίνο να ρίξει νερό στο κρασί του και να κάνει ηπιότερη την συνταγή της λιτότητας.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «μόνον εν μέρει απάντησε» στις ανησυχίες των Βρυξελλών αναφορικά με τα σχέδιά του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις που έκανε χθες στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το Reuters, οι δηλώσεις Γιούνκερ έγιναν πριν από συνομιλίες του με Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), εταίρους στον συνασπισμό της Άγγελας Μέρκελ. Επίσης, το πρακτορείο αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παρουσίασε σχέδια για την κατάργηση του προγράμματος λιτότητας και απέκλεισε οποιαδήποτε επέκταση του προγράμματος στήριξης, μπαίνοντας σε πορεία σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους του.
Κομισιόν: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την εξεύρεση λύσης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.Σε ερώτηση για την επίσκεψη του προέδρου της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (Eurogroup Working Group), Τόμας Βίζερ, και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο χθες στην Αθήνα, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι η εν λόγω επίσκεψη έγινε με σκοπό την προετοιμασία του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου. Κληθείς να σχολιάσει αν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες των δύο αξιωματούχων της ΕΕ με τις ελληνικές Αρχές, ο εκπρόσωπος Τύπου απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε τεχνικό επίπεδο για να προετοιμάσει το Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης, ούτως ώστε να διεξαχθεί «μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες». Ο Μ. Σχοινάς, πρόσθεσε ακόμη ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της διαπραγμάτευσης και εργάζεται εποικοδομητικά με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Καταλήγοντας, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η τελική απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί ομόφωνα από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «η Ευρώπη θα σεβαστεί την Ελλάδα, όσο η Ελλάδα σέβεται την Ευρώπη».
Εξάλλου, αναφορικά με την επίσκεψη Βίζερ και Κοστέλο στην Αθήνα, πηγές της Επιτροπής σημείωναν ότι υπήρξε μια μικρή πρόοδος στις συζητήσεις. Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές χθες στην Αθήνα ήταν εποικοδομητικές και η κάθε πλευρά παρουσίασε τις δικές της κόκκινες γραμμές. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι είναι εφικτή μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία ως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
protothema
No comments:
Post a Comment