Πυρετώδεις διεργασίες για συμβιβασμό με την Ελλάδα
Αθήνα και Βρυξέλλες αναζητούν μια κοινά αποδεκτή λύση ώστε να αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση στο Eurogroup της Τετάρτης. Μια σύγκρουση, την οποία κανένας δεν επιθυμεί. Στο μεταξύ η γερμανική στάση παραμένει ως έχει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση μιας επωφελούς συμφωνίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους Ευρωπαίους εταίρους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τις συναντήσεις που είχαν στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο με κυβερνητικά στελέχη τεχνοκράτες του Εurogroup και της Επιτροπής.
Στόχος αυτών των συναντήσεων, όπως είπε, ήταν η καλύτερη δυνατή προετοιμασία από τεχνικής πλευράς του Εurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία απαιτείται ομοφωνία και των 19 χωρών της ευρωζώνης, ενώ υπενθύμισε πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη θα σεβαστεί την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι και η Ελλάδα θα σεβαστεί την Ευρώπη.
«Και οι δύο πλευρές να μετακινηθούν από τις αρχικές τους θέσεις»
Αναφορικά με την ουσία, οι δύο πλευρές επισήμως παραμένουν πιστές στις θέσεις τους, δηλαδή οι Ευρωπαίοι ζητούν από την κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα παράτασης του μνημονίου κατά 6 μήνες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αρνείται και αντιπροτείνει ένα πρόγραμμα-γέφυρα τεσσάρων μηνών μέχρι να επιτευχθεί οριστική συμφωνία. Ωστόσο, είναι σαφές, τονίζουν στις Βρυξέλλες, ότι για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει και οι δύο πλευρές να μετακινηθούν από τις αρχικές θέσεις.
Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τους Ευρωπαίους είναι η αποφυγή ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω των εξαγγελιών της κυβέρνησης, το κόστος των οποίων αποτελεί αντικείμενο μελέτης από την πλευρά των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό είναι βέβαιο ότι στο Εurogroup της Τετάρτης θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια οι υπουργοί να προχωρήσουν σε μια πολιτική συζήτηση με στόχο ένα περίγραμμα συμφωνίας. Πάντως, προς το παρόν, πέρα από την έκφραση της βούλησης για μια επωφελή συμφωνία δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την έκβαση της συνεδρίασης της Τετάρτης.
Η Γερμανία εμμένει στις θέσεις της για την Ελλάδα
Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να σχολιάσει τις κυβερνητικές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα -τουλάχιστον άμεσα. Απαντώντας στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ σε ερωτήσεις για την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να ακυρώσει το μνημόνιο η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ, παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στη βάση αυτών θα πρέπει η Ελλάδα να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί. Αναφορικά με τα ακριβή σχέδια της ελληνικής πλευράς για το χρέος η κ. Κοτέ διευκρίνισε ότι αυτά θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Eurogroup.
Η γερμανική στάση πάντως παραμένει ως έχει. Το ίδιο ισχύει για το θέμα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Στις επίμονες πάντως ερωτήσεις των δημοσιογράφων ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έθεσε επιτακτικά το θέμα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Γκέοργκ Στράιτερ, τόνισε ότι είναι διαφορετικό να ανακοινώνεις κάτι σε κυβερνητικές δηλώσεις και διαφορετικό να δραστηριοποιήσαι για ένα αίτημα στο διεθνή στίβο. Τέλος, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι αύριο θα συναντηθούν στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Ελλάδας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Νίκος Κοτζιάς.
Ν. Μπέλλος, Βρυξέλλες / Π. Κουπαράνης, Βερολίνο
No comments:
Post a Comment