Στο έκτακτο EurogroupΣχέδιο μέχρι την Τετάρτη θέλει η ΕΕ
Με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα βαρύ για την Ελλάδα μετά και τη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα της στην έκτακτη συνεδρίασης του Εurogroup που αποφασίστηκε με θέμα τη χώρα για την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου.
Η συνεδρίαση στις Βρυξέλλες έρχεται σε συνέχεια της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας του Εurogroup που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι εταίροι με επικεφαλής τη Γερμανία πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του ισχύοντος προγράμματος μέχρι το καλοκαίρι.
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε την Παρασκευή ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιό της στο Eurogroup.
Σημείωσε επίσης πως είναι ανοιχτό το τι θα γίνει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι είναι αποφασισμένη να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με τις ελληνικές Αρχές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας για την Ελλάδα και για την Ευρώπη στο σύνολό της.
Αυτό δήλωσε η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ακόμη ότι το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με τη χώρα μας.
Παράλληλα, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις είναι η παράταση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, ενώ το κρίσιμο Εurogroup όπου θα πρέπει να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα, την ελπίδα ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για το ελληνικό ζήτημα θα οδηγήσουν σε ένα σχέδιο που θα προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, αλλα και τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης της οικονομίας, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν.
«Ελπίζω και αγωνιώ να ακούσω για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της για να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να δρομολογήσουν ενα σχέδιο για τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης», ανέφερε ο κ. Μπάϊντεν στη διάρκεια σύντομης δήλωσης του.
Ο κ. Μπαϊντεν συναντήθηκε με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ έγινε δεκτός από τη διάσκεψη των προεδρων της Ευρωβουλής.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μετέδωσε το Bloomberg, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Χάγη, ερωτηθείς για το σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, ότι «δεν δίνουμε δάνεια “γέφυρες”».
Όσον αφορά στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup, την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε πως «θα είναι ένα πρώτο βήμα για το πώς θα προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες, μήνες».
«Υποθέτω πως πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
S&P: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από Β σε Β- προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P, διατηρώντας παράλληλα τη χώρα σε καθεστώς αρνητικής επιτήρησης (creditwatch negative), γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από Β σε Β- προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P, διατηρώντας παράλληλα τη χώρα σε καθεστώς αρνητικής επιτήρησης (creditwatch negative), γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.
Σύμφωνα με τον οίκο, «η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη ότι οι περιορισμοί στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και της οικονομίας της χώρας έχουν περιορίσει το χρόνο εντός του οποίου η νέα κυβέρνηση μπορεί να φτάσει σε συμφωνία για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα με τους επίσημους δανειστές της, την ΕΕ, τον EFSF, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».
Επίσης, αν και η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία για λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο οίκος εκτιμά ότι τα περιορισμένα ταμειακά αποθέματα και οι επερχόμενες λήξεις ομολόγων περιορίζουν τη διαπραγματευτική της ευελιξία του.
Ο οίκος προειδοποιεί ότι η παράταση των συνομιλιών με τους επίσημους πιστωτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας, με τη μορφή των εκροών καταθέσεων.
Όσον αφορά στο καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης (CreditWatch), ο οίκος επισημαίνει ότι θα αποσαφηνιστεί στην επόμενη προγραμματισμένη ημερομηνία δημοσίευσης της έκθεσης για την Ελλάδα, η οποία είναι στις 13 Μαρτίου 2015. Έως τότε, ο οίκος θα μπορούσε να διατηρήσει τις αξιολογήσεις σε CreditWatch ή θα μπορούσε να τις αφαιρέσει επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση της Ελλάδος ή μειώνοντας την και πάλι.
Για την πρώτη περίπτωση, ο S&P σημειώνει ότι θα γίνει σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει με τους επίσημους πιστωτές συνάπτοντας μια συμφωνία με επαρκή χρηματοδότηση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωρήσει σε υποβάθμιση σε περίπτωση που η επίσημη χρηματοδότηση έχει περιοριστεί και η ικανότητα κάλυψης των υποχρεώσεων επιδεινωθεί.elzoni..gr
No comments:
Post a Comment