Sunday, 9 November 2014

Τα πρόσωπα κλειδιά που ξεκλειδώνουν τους '180'

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΟ «ΣΑΦΑΡΙ» ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ

Τα πρόσωπα κλειδιά που ξεκλειδώνουν τους '180'

Στην τελική ευθεία εισέρχονται πλέον οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν μέσα στο καλοκαίρι για το μείζον ζήτημα της συγκρότησης της προεδρικής πλειοψηφίας.

Τα πρόσωπα κλειδιά που ξεκλειδώνουν τους '180'
Οι 180 ψήφοι που αναζητεί η κυβέρνηση πραγματικά δεν είναι -όπως παραδέχονται και βουλευτές της ΝΔ- μία εύκολη υπόθεση, αλλά σίγουρα ο Αντ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να το παλέψει την τελευταία στιγμή.
Τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και πως τελικά θα αποφύγει η χώρα τις πρόωρες εκλογές, καθώς οι βουλευτές θα αναλογιστούν την εθνική αναγκαιότητα και αυτό θα προτάξουν έναντι του όποιου κομματικού ή προσωπικού συμφέροντος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτήν την ώρα θεωρούνται δεδομένοι, ή σχεδόν βέβαιοι, 170-172 ψήφοι υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το τελευταίο γεγονός, που αιφνιδίασε ευχάριστα τα μέλη του Πρωθυπουργικού Γραφείου, ήταν η δημόσια δήλωση του Β. Πολύδωρα, ο οποίος επιβεβαίωσε δημοσίευμα του «Εθνους», σύμφωνα με το οποίο ο πρώην υπουργός είναι πολύ κοντά στο να υποστηρίξει τη θέση της πλειοψηφίας και σίγουρα δεν θα είναι εκείνος που θα προκαλέσει με την ψήφο του την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Θα είμαι ο 180ος», δηλώνει στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του, αλλά και δημόσια πλέον...
Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο στην εξεύρεση ή μη των 180 ψήφων θα παίξουν τέσσερα πολιτικά πρόσωπα, τα δύο εκ των οποίων δεν βρίσκονται αυτήν την ώρα στην «πρώτη γραμμή», αλλά έχουν σαφώς τη δυνατότητα να επηρεάσουν έναν κρίσιμο αριθμό βουλευτών.
Πρόκειται για τους πρώην πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, που έχουν ερείσματα στη Βουλή και δη στο πεδίο των ανεξάρτητων βουλευτών. Το τρίτο πρόσωπο είναι ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος, παρά το ότι δηλώνει (κάθε ημέρα και με μεγαλύτερη σαφήνεια) ότι δεν θα στηρίξει την εκλογή Προέδρου, εντούτοις υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που θεωρούν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μέχρι τον Φλεβάρη, με δεδομένη την κρισιμότητα της συγκεκριμένης περιόδου ως προς την πορεία της οικονομίας, αλλά και λόγω της αλλαγής μείγματος πολιτικής που έχει ήδη ξεκινήσει. Το τέταρτο πρόσωπο είναι ο κ. Π Καμμένος, ο οποίος έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι πρέπει να φύγει η κυβέρνηση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι με αυτήν την άποψη συμπαρατάσσονται ορισμένοι εκ των βουλευτών του κόμματός του.
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι τα πρόσωπα αυτά μπορούν να κάνουν εντέλει τη διαφορά και σε «κλειστές» συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ειπωθεί ότι εάν αυτό συμβεί, τότε ο δρόμος για την επίτευξη των 180 θα είναι πιο ομαλός. Ο πρωθυπουργός μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, συζήτησε για την προσπάθεια εξεύρεσης της προεδρικής πλειοψηφίας και με τον ίδιο τον κ. Κ. Παπούλια κατά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα, ενώ δεν αποκλείεται να έγινε και αναφορά στα τρία πρώτα πολιτικά πρόσωπα.
Ειδικότερα οι σκέψεις αλλά και οι κινήσεις που έχουν γίνει προς την πλευρά της ενεργοποίησης της προοπτικής εμπλοκής των τριών συγκεκριμένων πολιτικών, στην προσπάθεια για την αποφυγή των πρόωρων εκλογών, είναι οι εξής:
1 Κ. Καραμανλής. Ηδη ο κ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια του γεύματος που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό στο Χίλτον, του ζήτησε την παρέμβασή του προκειμένου να μεταπειστούν ανεξάρτητοι βουλευτές -προερχόμενοι από την Κεντροδεξιά- να στηρίξουν τη θέση της κυβέρνησης για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Ο κ. Καραμανλής έχει τη δυνατότητα συνομιλίας με συγκεκριμένα στελέχη, όπως είναι ο Β. Πολύδωρας, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να πείσει τον Γ. Κουράκο, ο Γ. Κασσαπίδης, ο κ. Γιοβανόπουλος που εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια (Α' Θεσσαλονίκης) κ.ά. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι και μόνον η δήλωση για παροχή στήριξης του κ. Καραμανλή στην όλη προσπάθεια θα βοηθήσει αποφασιστικά στη συγκρότηση της προεδρικής πλειοψηφίας.
2 Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με αρκετούς εκ των ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από το κόμμα του και εκτός από τη δική του ψήφο (η οποία θεωρείται δεδομένη), μπορεί να προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη στήριξη προσώπων όπως είναι ο κ. Μ. Μπόλαρης, ο κ. Παραστραρίδης, η κ. Θ. Τζάκρη (έχει τις λιγότερες πιθανότητες, με δεδομένο ότι «κινείται» ήδη προς τον ΣΥΡΙΖΑ), τον Χρ. Αηδόνη, αλλά και μέσω δικών του ανθρώπων μπορεί να απευθύνει ανάλογα μηνύματα και προς βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.
Η στήριξή του θεωρείται επίσης κρίσιμη και δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποφύγει συνειδητά τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο άλλωστε είχε πάντα τη δυνατότητα να συνομιλεί ατύπως και ανεπισήμως, λόγω της σχέσης που αναπτύχθηκε κατά τα φοιτητικά τους χρόνια. Προϋπόθεση για τον κ. Παπανδρέου είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος που θα προτείνει η πλειοψηφία να μη συνδέεται με το καραμανλικό παρελθόν της ΝΔ κι αυτό γιατί η απόσταση που χωρίζει τους δύο πρώην πρωθυπουργός παραμένει τεράστια.
3 Φ. Κουβέλης. Παρά το γεγονός ότι και πρόσφατα (ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) προέβλεψε αδιέξοδο στην προσπάθεια ανάδειξης νέου προέδρου από την παρούσα Βουλή και εκλογές τον Μάρτιο, στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχουν ορισμένοι στο εσωτερικό της κυβέρνησης που πιστεύουν ότι αυτή η στάση μπορεί να μεταβληθεί. Η πορεία της οικονομίας, η έξοδος από τη μνημονιακή εποχή και κυρίως το κλίμα που θα δημιουργηθεί ανάμεσα στους ψηφοφόρους είναι στοιχεία ικανά να αποτρέψουν τον κ. Κουβέλη να στηρίξει την επιλογή ΣΥΡΙΖΑ, σημείωνε μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» κορυφαίος υπουργός. Εάν αυτό συμβεί, τότε θεωρείται πολύ πιθανόν υπέρ της εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή να ψηφίσουν και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα, Μ. Γιαννακάκη, Δημ. Αναγνωστάκης.
4 Π. Καμμένος. Σε ό,τι αφορά τη δική του ψήφο, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει πειστεί ότι δεν θα πρέπει να αναμένει στήριξη.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές του κόμματός του. Ηδη οι κ. Μελάς και Χαϊκάλης είχαν δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι θα σταθμίσουν τις δικές τους κινήσεις όταν θα έρθει η στιγμή, ενώ δεν είναι βέβαιον ότι θα ακολουθήσει τη «γραμμή» και η αντιπρόεδρος της Βουλής Μ. Κόλλια. Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες ανέκυψε νέο εσωκομματικό ζήτημα, με τον Γ. Δημαρά να ζητεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να του εκφράσει την αγωνία του για τις πολιτικές εξελίξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τον κ. Δημαρά, το «Αρμα Πολιτών» εκπροσωπείται από ακόμη έναν βουλευτή των ΑΝΕΛ, τον Γ. Αβραμίδη.
Οι κινήσεις της κυβέρνησης, πάντως, αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς ο κ. Σαμαράς θέλει να έχει μέχρι τα Χριστούγεννα «καθαρή» εικόνα για τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς εν όψει της εκκίνησης των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία προσδιορίζεται για την 22α Φεβρουαρίου.
Κατά συνέπεια και στο επίπεδο των στελεχών που έχουν αναλάβει τις διαβουλεύσεις (πρόκειται για τους κ. Σταμάτη, Βορίδη και Λαζαρίδη), αλλά και σε ό,τι αφορά τους ηγέτες των κομμάτων και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, οι όποιες συζητήσεις θα γίνουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου είναι απόλυτα ενήμερος και ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος «κινείται» προς την ίδια κατεύθυνση, επιχειρώντας να πείσει ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο καλός συντονισμός των προσπαθειών αυτών σε συνδυασμό με τη βελτίωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στη χώρα μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ -σε μια τέτοια περίπτωση- θα απομονωθεί και θα εμφανιστεί ως μία πολιτική δύναμη που θέλει να εμποδίσει την πορεία εξόδου της χώρας από την πολύπλευρη κρίση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment